Ik heb weer eens ijs gemaakt! En wel een heel erg lekkere smaak 🙂 Namelijk een combinatie van aardbeien, basilicum en balsamico azijn. Smaken die echt heel erg goed samen gaan! Hierdoor wordt het roomijs niet alleen zoet, maar krijgt het ook een erg lekkere en interessante frisse smaak mee. Als je het aardbeien basilicum ijs vervolgens ook nog garneert met verse aardbeien, basilicum én balsamico aijzn krijg je echt de heerlijkste smaakcombinatie! Even voor je beeld, toen vrienden kwamen eten mocht ik wel 6 bollen voor ze opscheppen! Dan moet het wel lekker zijn toch?
Heb je een ijsmachine? Da’s hartstikke fijn, want dat maakt dit recept wel een stuk makkelijker. Heb je geen ijsmachine? geen ramp, maar dan kost het je iets meer tijd. Om het lekkerste en meest romige ijs te krijgen, wil je het namelijk regelmatig omscheppen tijdens het bevriezingsproces. Anders krijg je van die harde ijskristallen in je ijs en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Ben je gewoon de hele dag thuis als je dit ijs gaat maken? Dan kun je het ook prima zonder ijsmachine maken! Roer het dan elk half uur (of uur) even door met de garde!
Het ijs is het lekkerste als je het serveert met extra aardbeien, basilicum en balsamico azijn. Heb je daar geen zin in, ook prima, dan zal het ook nog wel lekker zijn 😉 Maar voor de beste ervaring, raad ik je aan om de garnering niet weg te laten!
Met deze zomerse ijscoupe sluit je elke (Italiaanse) maaltijd perfect af!
Geniet ervan 🙂
Aardbei basilicum roomijs met balsamico azijn
Extra benodigdheden
- ijsmachine (optioneel)
Ingrediënten
Roomijs
- 6 eidooiers
- 130 gram suiker
- 500 ml slagroom
- 200 ml melk
- 500 gram aardbeien
- 1 el goede balsamico azijn
- flinke bos verse basilicum
- 50 ml goede olijfolie
Garnering
- 100 gram extra aardbeien
- klein bosje verse basilicum
- goede balsamico azijn
Instructies
- Mix de eidooiers samen met de en suiker mooi bleek en luchtig, totdat de hoeveelheid is verdubbeld, zet dit opzij.
- Verwarm de melk en de helft van de slagroom tot net tegen de kook aan, draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het vervolgens terug in de pan en laat het op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Pureer de aardbeien en zeef deze bij het ijsmengsel. Pureer de basilicum met de olijfolie tot een mooie fijne groene olie en meng dit samen met de gepureerde aardbeien door het ijsmengsel. Voeg nu ook de balsamico azijn toe.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 minuten laten draaien, doe het daarna over in een diepvriesbak en laat verder bevriezen in de diepvries.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Garneren
- Haal het ijs zo'n half uur voordat je het wil eten, uit de diepvries.
- Schep 2 tot 3 bollen ijs in een mooie ijscoupe en garneer met verse aardbeien, een paar blaadjes basilicum en een klein scheutje balsamico azijn.