Dit recept voor pittige pasta met verse rode pesto is een heerlijke maaltijd voor doordeweeks. Lekker, vers en snel klaar! Ik vind het heerlijk en maak dit gerecht het hele jaar door. Het is geen authentiek Italiaans recept, ik gebruik er namelijk sambal in. Maar daardoor zeker niet minder lekker.
Een rode pesto maken is ook supermakkelijk. Je mengt zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten, basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas in de keukenmachine met wat olijfolie, peper en zout en je hebt zo een heerlijke verse pesto klaar.
Ik gebruik altijd alle pesto, maar je kunt natuurlijk ook wat bewaren voor een volgende keer. Dan heb je nog sneller het eten op tafel! Roer dan wat citroensap door de pesto en giet er wat extra olijfolie over zodat de pesto niet verkleurt en bewaar in een luchtdichte uitgekookte glazen pot.
Als je eenmaal je eigen pesto hebt gemaakt, wil je nooit meer pesto uit een potje 😉 Het is namelijk zoveel lekkerder dan kant en klare pesto!
Smakelijk!
Pittige pasta met rode pesto
Ingrediënten
Pastasaus
- 300 gram pasta bijvoorbeeld schelpjes of pipe rigate
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram gerookte spek aan een blok of al in stukjes
- 750 gram romatomaten
- 1 el sambal oelek
- 1 scheutje kookroom
Rode pesto
- 1 potje zongedroogde tomaatjes
- 4 el pijnboompitten geroosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 bosje basilicum
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas of naar smaak
- zout en peper
- olijfolie of gebruik de olie van de zongedroogde tomaten
Instructies
- Kook de pasta al dente in een ruime hoeveelheid gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Maak ondertussen de ui en knoflook schoon en snipper deze. Bak de ui en knoflook in een klein beetje olie totdat de ui glazig is.
- Snijd het spek in blokjes en voeg dit toe. Bak deze mee totdat ze lichtbruin en knapperig zijn.
- Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg dit toe aan de saus in de pan. Roer er nu ook de sambal doorheen.
Rode pesto
- Maak ondertussen de pesto door de zongedroogde tomaatjes, een paar takjes basilicum, de pijnboompitten, de geraspte parmezaanse kaas en 1 teentje knoflook met een flinke scheut olie en wat peper en zout naar smaak grof te malen in de keukenmachine tot een grove pesto.
- Is de pesto te dik? Voeg dan nog wat olijfolie toe. Is de pesto niet smaakvol genoeg? Voeg dan nog wat zout en parmezaanse kaas toe.
Pittige pasta
- Roer de pesto door de saus heen, giet er een flinke scheut kookroom bij en voeg de gekookte pasta toe. Roer alles nog even goed door elkaar.
- Serveer met een frisse Italiaanse salade met bijv. wat tomaatjes, avocado en mozzarella. En garneer de pasta eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas.