Gehaktballetjes in truffelroomsaus

Gehaktballetjes in truffelroomsaus

Truffel! Ik ben zo gek op truffel, ik stop truffel in alles, truffel is namelijk altijd goed! Deze keer maakte ik truffelgehaktballetjes in een truffel roomsausje. Echt vet machtig, maar zo lekker! Door de guanciale, parmezaan, porcini én truffel krijg je echt een umami bommetje. Dit gerecht zit dus echt ramvol smaak en dat is echt megalekker!

Ik maak altijd even een proefballetje als ik gehaktballen maak. Je wil namelijk wel dat ze goed op smaak zijn en er is maar één manier om dat te testen. Even proeven! Bak dus een klein stukje gehaktbal voor om te testen of je het gehakt meer op smaak moet brengen met peper en zout. Voor mijn gevoel moet er namelijk altijd heel veel zout in voordat je gehaktballen echt goed op smaak zijn. Beter even testen dan flauwe ballen bakken!

En de truffelroomsaus, man, man, man, lekker! Echt heel erg makkelijk, maar alle ingrediënten zijn zo smaakvol dat je echt een heerlijke saus krijgt. Lekker romig, goed op smaak en een mooie drager voor de gehaktballetjes. In serveerde er el een flinke salade bij, dat heb je wel nodig om het vettige te compenseren 🙂

Smakelijk!

Gehaktballetjes in truffel roomsaus
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Gehaktballetjes in truffelroomsaus

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 10 gram gedroogde porcini
  • 100 gram guanciale of pancetta
  • 800 gram half om half gehakt
  • 20 gram truffeltapenade
  • 1 ei
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • 1 tl verse nootmuskaat

Truffelroomsaus

  • 1 el bloem
  • scheutje witte wijn
  • 200 ml kippenfond
  • 20 gram truffeltapenade
  • 100 ml kookroom
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas

Topping

  • 250 gram champignons
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper
  • verse pterselie
  • chiliflakes
  • extra parmezaanse kaas

Instructies

  • Week de porcini in wat warm water totdat ze zacht zijn.
  • Snijd de guanciale of pancetta in heel kleine stukjes. Bak in een droge koekenpan totdat de stukjes mooi krokant zijn. Bewaar het bakvet.
  • Laat de krokante guanciale of pancetta uitlekken en maal fijn in de blender of keukenmachine. Doe in een grote mengkom.
  • Knijp de porcini goed uit en hak fijn. Voeg dit toe aan de mengkom, samen met het gehakt, de truffeltapenade en het ei.
  • Breng op smaak met de parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper. Kneed alles goed door elkaar totdat het gehakt goed gemengd is. Maak een proefballetje en bak deze om te testen of het gehakt voldoende op smaak is. Kruid anders nog wat extra met zout en peper.
  • Rol gehaktballetjes van het gehakt. Dek af en laat in de koelkast even opstijven (optioneel).
  • Bak de gehaktballetjes daarna in het guanciale bakvet mooi gaar, bruin en krokant. Schep de gehaktballetjes uit de pan en bewaar het bakvet weer.
  • Bak de bloem in het bakvet in een paar minuutjes gaar. Blus dit af met de witte wijn en roer goed door. Voeg dan het fond, de truffeltapenade en de room toe. Roer goed door elkaar totdat je een mooie dikke saus hebt.
  • Breng op smaak met de geraspte kaas. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en roer goed door. Doe het deksel op de pan en warm de gehaktballetjes goed door.
  • Snijd de champignons in plakjes en bak deze in een scheutje olijfolie net gaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de gehaktballetjes met de champignons en garneer met chiliflakes, verse peterselie en wat extra parmezaanse kaas.
  • Serveer met een frisse salade en evt. wat pasta of brood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.