Kimchi salade met krokante kip

Kimchi salade met krokante kip

Deze kimchi salade is eigenlijk helemaal niet gemaakt van kimchi. Maar het bevat wel de ingrediënten die ook in een traditionele kimchi zitten. Wat is dan het verschil? Deze kimchi is snel klaar, zodat je er direct een heerlijke salade van kunt maken.

Echte kimchi is van oorsprong een Koreaans gerecht dat gemaakt wordt door kool enkele dagen te laten fermenteren. Maar je kunt kimchi ook prima kant en klaar in de Aziatische supermarkt kopen. Voor deze kimchi salade heb ik echter mijn fantasie de vrije loop laten gaan en mezelf laten inspireren door echte kimchi en deze smaken verwerkt in een heerlijk simpele salade.

En als je wel eens kimchi hebt gegeten, dan weet je dat dit gerecht erg heftige rijke smaken bevat. Zout, zuur, pittig, umami, noem het maar op. Heerlijk! Maar dat vraagt wel om een extra element om deze smaken in balans te brengen. Daarom maakte ik hier heerlijke zoete knapperige kip bij.

De kip is gebaseerd op het Koreaanse gerecht dakgangjeong. Een Koreaans georiënteerde salade dus, maar niet authentiek Koreaans. Wel snel klaar en makkelijk om te bereiden. En niet onbelangrijk, erg lekker!

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Kimchi salade met krokante kip
Kimchi salade met krokante kip
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Korea
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Kimchi salade
  • 1 kool savooie-, chinese- of spitskool
  • 4 lente uitjes
  • 2 winterpenen
  • 2 sjalotten
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
Kimchi dressing
  • 1 el gochujang
  • 4 el sojasaus
  • 2 el appelazijn
  • 1,5 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
Krokante kip
  • 800 gram kippendijen
  • zout
  • peper
  • maizena
  • zonnebloemolie
  • 2 el sojasaus
  • 2 el mulyeot verkrijgbaar bij de toko - of vervang door honing
  • 2 el appelazijn
  • 3 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • sesamzaadjes
  • gezouten pinda's
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Korea
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Kimchi salade
  • 1 kool savooie-, chinese- of spitskool
  • 4 lente uitjes
  • 2 winterpenen
  • 2 sjalotten
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
Kimchi dressing
  • 1 el gochujang
  • 4 el sojasaus
  • 2 el appelazijn
  • 1,5 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
Krokante kip
  • 800 gram kippendijen
  • zout
  • peper
  • maizena
  • zonnebloemolie
  • 2 el sojasaus
  • 2 el mulyeot verkrijgbaar bij de toko - of vervang door honing
  • 2 el appelazijn
  • 3 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • sesamzaadjes
  • gezouten pinda's
Kimchi salade met krokante kip
Instructies
Kimchi salade
  1. Snijd de kool in hapklare stukjes en zet dit opzij totdat je het nodig hebt. Maak de wortel schoon en rasp deze fijn. Snijd de sjalot en lente ui in dunne ringetjes. Maak de gember en knoflook schoon en rasp deze. Meng alle groenten, behalve de kool, door elkaar.
  2. Meng voor de kimchi dressing alle ingrediënten door elkaar en roer hier de groenten doorheen. Zet dit opzij totdat je het weer nodig hebt. Verhit een el zonnebloemolie in een grote wokpan en bak hier de kool ongeveer 3 minuten in. Laat de kool even uitlekken en schep dit door de groenten heen en meng goed met de dressing. Verdeel de kimchi salade over 4 grote kommen.
Krokante kip
  1. Snijd de kippendijen in reepjes en kruid dit ruim met peper en zout. Haal de kipreepjes door de maizena en zet opzij. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote wokpan. Je moet hierin de kipreepjes kunnen frituren. Laat de olie goed heet worden.
  2. Breng ondertussen de sojasaus, mirin, palmsuiker, appelazijn en sesamolie in een klein pannetje aan de kook. Laat dit in een paar minuten lichtjes inkoken totdat de suiker gekarameliseerd is.
  3. Frituur de kipreepjes in porties in de hete olie en laat dit uitlekken in een vergiet (bekleed met wat keukenpapier). Als je alle kip gebakken hebt, meng dit dat met de saus die je net in het pannetje hebt ingekookt. Verdeel de kip over de kimchi salade in de kommen en garneer met sesamzaadjes en pinda's. Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *