Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn

Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn

Ik vind deze Spaanse octopusstoof heerlijk op een koude donkere avond. Voor mij is dit echt herfsteten. Als de octopus een uurtje heeft gestoofd, dan is deze mooi zacht en mals. Let op dat je de octopus niet te kort stooft, dan is deze taai. Maar ook niet te lang, want dan wordt de octopus te zacht en dat is ook niet lekker. De zachte smaak van de octopus combineert mooi met de zoutige smaak van de chorizo en de volle smaken van de port en de rode wijn. Hopelijk geniet je hier net zoveel van als ik. Smakelijk!

 

Recept Afdrukken
Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn
Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Spanje
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram chorizo
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 kg octopus
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 500 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 2 stuks laurierblad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Spanje
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram chorizo
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 kg octopus
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 500 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 2 stuks laurierblad
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie
Octopus stoofpot met chorizo en rode wijn
Instructies
  1. Snipper de ui, knoflook en rode peper en bak dit een paar minuten op laag vuur in een hoge stoofpan met dikke bodem. Voeg het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Maak ondertussen de chorizo schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
    Snipper de ui, knoflook en rode peper en bak dit een paar minuten op laag vuur in een hoge stoofpan met dikke bodem. Voeg het paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Maak ondertussen de chorizo schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  2. Maak de octopus schoon, als de visboer dit nog niet heeft gedaan. Dit doe je door de kop van het lijf af te snijden. De ogen en de harde bek (snavel) te verwijderen. Deze zit in het midden van de tentakels aan de onderkant van de octopus. Snijd de octopus vervolgens in stukken en voeg het toe aan de pan. Bak het een paar minuten mee totdat de octopus van kleur verandert naar roze/paars.
    Maak de octopus schoon, als de visboer dit nog niet heeft gedaan. Dit doe je door de kop van het lijf af te snijden. De ogen en de harde bek (snavel) te verwijderen. Deze zit in het midden van de tentakels aan de onderkant van de octopus. Snijd de octopus vervolgens in stukken en voeg het toe aan de pan. Bak het een paar minuten mee totdat de octopus van kleur verandert naar roze/paars.
  3. Voeg de gepelde tomaten, port en rode wijn toe en roer goed door. Voeg nu ook de laurierblaadjes, wat peterselie en zwarte peper toe. Laat het een half uur met deksel stoven en daarna nog een half uur zonder deksel, zodat de saus in kan dikken. Proef de stoofpot en voeg evt. zout en peper toe naar smaak.
    Voeg de gepelde tomaten, port en rode wijn toe en roer goed door. Voeg nu ook de laurierblaadjes, wat peterselie en zwarte peper toe. Laat het een half uur met deksel stoven en daarna nog een half uur zonder deksel, zodat de saus in kan dikken. Proef de stoofpot en voeg evt. zout en peper toe naar smaak.
  4. Lekker met pasta en een frisse salade. Je kunt de stoofpot ook met versgebakken brood serveren. Je kunt dit heerlijk in de saus dopen. Smakelijk!
    Lekker met pasta en een frisse salade. Je kunt de stoofpot ook met versgebakken brood serveren. Je kunt dit heerlijk in de saus dopen. Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *