Rundvleeskroketjes

Rundvleeskroketjes

Kroketjes zijn het lekkerst als je ze zelf hebt gemaakt. Ik houd van goedgevulde kroketten met een rijke vleessmaak, daarom gebruik ik ook geen gepureerde aardappel als vulling. In dit recept gebruik ik rundvlees, spek en rode wijn als de belangrijkste smaakmakers. Je kunt echter uiteraard variëren met de vulling. Probeer eens een keer een donker biertje in plaats van rode wijn of voeg wat extra kruiden toe aan de bouillon zoals laurier of tijm. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je eindeloos variëren met dit recept voor kroketjes. Ze doen het goed als borrelhapje of feestelijke snack. Smakelijk!

 

Recept Afdrukken
Rundvleeskroketjes
Rundvleeskroketjes
Maaltijd Hapjes
Keuken Nederland
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 1 kg runderbotten
  • 2 stuks ui
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • verse rozemarijn
  • 500 gram runderpoulet
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • kopje rode wijn
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • bloem
  • 2 eieren
  • panko of verse broodkruimels
Maaltijd Hapjes
Keuken Nederland
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
  • olijfolie
  • 1 kg runderbotten
  • 2 stuks ui
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • verse rozemarijn
  • 500 gram runderpoulet
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • kopje rode wijn
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • bloem
  • 2 eieren
  • panko of verse broodkruimels
Rundvleeskroketjes
Instructies
  1. Snijd alle groenten in grove stukken. Meng dit met de runderbotten, zout, peper, rozemarijn en olie en verdeel het over een grote braadslee. Bak dit ongeveer 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven (op 200 graden) en schep af en toe om. Als de groenten en het vlees aan de botten donkere randjes krijgt, is het goed.
  2. Snijd de runderpoulet in kleine blokjes. Kruid het met wat zout en peper. Bak het vlees in een hoge soeppan in een klein beetje boter rondom bruin. Voeg de botten en de groenten toe en vul aan met water totdat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat het ongeveer 2 uur op laag vuur trekken.
  3. Giet de bouillon door een zeef (vang de bouillon op) en verwijder de grote stuken groente, rozemarijntakjes en de botten uit het opgevangen mengsel en zet dit apart.
  4. Maak een roux door eerst de boter in de pan te smelten en daarna de bloem toe te voegen. Bak dit een paar minuten totdat de bloem gaart en lichtbruin wordt. Voeg de rode wijn en het vlees toe. Roer dit goed door. Vul zoveel bouillon toe totdat je een mooi egaal mengsel krijgt. Niet te dun, niet te dik. Je kunt het eventueel nog wat in laten koken als het mengsel te dun is.
  5. Strijk het mengsel uit in een ondiepe ovenschaal en laat het afkoelen. Zodra het mengsel is afgekoeld kun je de kroketjes gaan rollen. Zet 3 diepe borden of kommen klaar met in de eerste wat bloem, in de tweede het opgeklopte ei en in de derde de panko. Rol de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Ga zo door totdat je alle kroketjes hebt gehad en het mengsel op is. Frituur de kroketjes ongeveer 5 minuten op 180 graden. De tijd is afhankelijk van de grootte van de kroketjes. Smakelijk!
    Strijk het mengsel uit in een ondiepe ovenschaal en laat het afkoelen. Zodra het mengsel is afgekoeld kun je de kroketjes gaan rollen. Zet 3 diepe borden of kommen klaar met in de eerste wat bloem, in de tweede het opgeklopte ei en in de derde de panko. Rol de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Ga zo door totdat je alle kroketjes hebt gehad en het mengsel op is. Frituur de kroketjes ongeveer 5 minuten op 180 graden. De tijd is afhankelijk van de grootte van de kroketjes. Smakelijk!
Notities

Tip! Deze zelfgemaakte kroketjes smaken heerlijk met een grove pittige mosterd



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *