Red velvet bolussen

Red velvet bolussen

Ik ben bolus-fan! Dus deze keer maakte ik een leuke red velvet variant! Leuk voor Moederdag of Valentijnsdag bijvoorbeeld. Of gewoon omdat je rood een leuke kleur vindt :p Als je de bolussen extra sticky en zoet wil maken, dan zou je er ook nog wat monchou-frosting overheen kunnen doen. Dan maak je het nóg meer red velvet, maar ook nog wat zoeter. En bolussen zijn natuurlijk al vrij zoet en sticky 🙂

Bolussen zijn het lekkerst als je ze zo snel mogelijk eet. Hoe langer je ze bewaart, hoe droger ze worden. Lastig, omdat je er meteen zoveel hebt. Gelukkig kun je ze ook prima invriezen. Verpak ze dan per stuk en vries ze los van elkaar in. Zo heb je altijd een lekkere verse bolus achter de hand!

Of deel ze zo snel mogelijk uit aan vrienden of collega’s, dan kan iedereen er van genieten als ze nog lekker vers zijn 🙂

Geniet ervan!

Red velvet bolussen
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Red velvet bolussen

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 10 minuten
Rijzen?2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 12 bolussen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 400 gram patentbloem
  • 60 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram kaneelsuiker
  • 1 ei (op kamertemperatuur
  • 1 el cacao
  • rode voedelkleurstof
  • 1 tl zout

Suikermengsel

  • 400 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el kaneel

Instructies

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een grote mengkom en roer even goed door met een vork.
  • Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg de bloem, boter, kaneelsuiker, het ei, cacao en zoveel rode kleurstof toe totdat je een mooi knalrood deeg hebt en mix 5 minuten met de deeghaken.
  • Voeg na 5 minuten mixen het zout toe en mix nog 5 minuten met de deeghaken. Dek af, met plastic of een theedoek, en laat 1 uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
  • Meng de basterdsuiker met de kaneel en spreid uit over je werkblad. Je gaat hier straks het deeg in uitrollen, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt. Leg ook alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Je hebt best een plakkerig deeg. Doe eventueel wat zonnebloemolie op je handen en kneed het deeg nog even kort door.
  • Vorm vervolgens 12 balletjes van het deeg en leg deze in het suikermengsel.
  • Rol 1 voor 1 elk deegballetje uit tot een lange streng deeg, aan alle kanten bedekt met het suikermengsel.
  • Leg deze vervolgens in een spiraalvorm op de bakplaat. Begin in het midden en rol de streng er strak omheen. Vouw het uiteinde onder het rolletje.
  • Doe dit met alle deegbolletjes, leg op de bakplaat en dek de bolussen losjes af met plasticfolie.
  • Laat de bolussen zo nog zo'n 30 tot 45 minuten rijzen, totdat ze weer in volume zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden. Zet een bakje heet water onderin de oven om wat stoom te creëren.
  • Bak de bolussen in 6 tot 8 minuten gaar en luchtig.
  • Nu ga je de bolussen direct omkeren. Leg, als je het hebt een andere bakplaat bovenop de bolussen (met bakpapier ertussen) en draai ze om. De onderkant ligt nu boven. Laat ze op deze manier afkoelen.
  • Doe de bolussen, als ze bijna helemaal zijn afgekoeld, in een plastic zak zodat ze lekker sticky worden.
  • Vers zijn de bolussen het lekkerst. Je kunt ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot een maand in de vriezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.