Deze steamed buns zijn eigenlijk een soort bapao, maar dan zonder vulling. Zie het als vervanging voor brood met kruidenboter. Want geloof me, dit is veel lekkerder!
Vorig jaar was ik met een vriendin uit eten bij sterrenrestaurant de Rozario in Helmond, en we kregen van dit soort broodjes met misomayonaise en sambal. Daar heb ik eigenlijk mijn inspiratie uit geput voor dit recept. Net wat anders, maar het idee is hetzelfde. En de smaken zijn evengoed fantastisch!
En dit was ook de eerste keer dat mijn broodjes prachtig mooi glad werden! Geheim daarvan: Niet te lang laten rijzen en ze echt mooi opbollen met gebolde hand zodat je van die mooie supergladde bolletjes krijgt.
Smakelijk!
Steamed buns met hoisin mayo
Ingrediënten
Bao deeg
- 320 gram bapaomeel
- 7 gram gedroogde gist
- 2 el suiker
- 170 ml lauwwarm water
- 1 tl bakpoeder
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 tl zout
Mayonaise
- 2 eidooiers op kamertemperatuur
- zonnebloemolie
- 1 tl citroensap
- 2 tl hoisinsaus
- crispy chili olie
Instructies
Bao deeg
- Doe het lauwwarme water in een ruime kom (de overige ingrediënten moeten hier straks ook bij passen). Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe. Roer alles goed door met een vork en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt ie niet? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je water is te heet. Begin in dat geval opnieuw.
- Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe (behalve het zout) en kneed voor zo'n 5 minuutjes door. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten tot een mooi glad deeg.
- Doe een klein beetje extra zonnebloemolie in een kom, wentel daar de deegbol doorheen en dek af met een warme vochtige theedoek. Zet op een warme plek om 1 uur te laten rijzen. Totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Bao maken
- Leg 8 tot 10 stukjes bakpapier klaar.
- Verdeel het deeg in 8 tot 10 stukken en leg het broodje op je platte hand of op het aanrechtblad. Maak met een gebolde (andere) hand een mooi bolletje van het deeg. Leg het bolletje op het velletje bakpapier en dek af met plasticfolie.
- Doe dit met al het deeg en laat onder plasticfolie nog 30 tot 60 minuten rijzen totdat ze ongeveer in volume zijn vedubbeld. Als je belletjes begint te zien, hebben ze te lang gerust. Geen ramp, maar dan kunnen ze iets instorten tijdens het stomen.
Hoisin mayonaise
- Mix de eidooiers in een keukenmachine met smalle mengkom samen met een scheutje zonnebloemolie en het citroensap tot een goed gemengde massa. Voeg vervolgens steeds een beetje olie toe en mix opnieuw. Doe dit totdat je een mooie dikke mayonaise hebt.
- Breng op smaak met zout en roer er de hoisinsaus doorheen. Schep er een beetje crispy chili olie op.
Bao stomen
- Zet een pan kokend water op, waar een stoommandje op past. Leg voorzichtig de broodjes (met het bakpapiertje eronder!) in het stoommandje. Let op dat ze elkaar niet raken, want ze zetten nog wat uit. Ik stoomde er 2 per mandje. Stoom de broodjes in porties steeds in 10 minuten gaar.
- Laat de broodjes iets afkoelen op keukenpapier. Serveer ze met de hoisin mayonaise.
Kun je ook gewoon bloem gebruiken in plaats babao meel
Gr wil
Hoi Wil,
Ik heb het zelf nooit met gewone bloem gemaakt, maar ik denk dat dit wel zou kunnen hoor.
Groetjes,
Evie