Hot cross buns met spekkoek kruiden

Hot cross buns met spekkoek kruiden

Ik zag hot cross buns al een paar jaar rond Pasen voorbij komen bij verschillende foodbloggers en het sprak me eigenlijk nooit zo erg aan.. Totdat ik in Zuid Afrika heerlijke hot cross buns at! Dus leek het me voor dit jaar toch een leuk idee om ze zelf ook eens te maken 🙂

Ik gebruikte er mijn kruidenmix voor die ik ook gebruik om spekkoek baksels mee te maken. Dus het zijn lekkere kruidige broodjes geworden. Wat erg lekker is in combinatie met de sinaasappel en rozijnen. Lekkere zoete kruidige broodjes!

Het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, met wat goede roomboter ertussen! Het beste als de roomboter nog een beetje op het broodje smelt, heerlijk!

Smakelijk 🙂

Hot cross buns met spekkoek kruiden en gembermarmelade
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Hot cross buns met spekkoek kruiden

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 25 minuten
Rijzen:1 uur 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 25 minuten
Porties: 12 broodjes
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • standmixer met deeghaak

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen

Deeg

  • 350 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 600 gram patentbloem
  • 40 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 3 tl kaneel
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 0,5 tl gemalen komijn
  • 0,5 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 1 tl zout
  • 1 sinaasappel

Bloempapje

  • 60 gram bloem
  • 8 el water

Afstrijken

Instructies

  • Wel de rozijnen in heet water.

Deeg maken

  • Verwarm de melk tot lauwwarm in een pannetje of in de magnetron
  • Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel van de suiker en de gedroogde gist in een kommetje en roer even goed door met een vork.
  • Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg na 10 minuten de bloem, de rest van de suiker, het ei en alle kruiden toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak).
  • Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
  • Dep de gewelde rozijnen droog en voeg deze toe aan het deeg, terwijl je blijft kneden.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit ook toe aan het deeg.
  • Voeg vervolgens het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.

Rijzen

  • Maak een mooie deegbal van het deeg. Vet een kom in met olie en leg hier de deegbal in.
  • Dek af met plasticfolie of bind er een pedaalemmerzak omheen.
  • Laat het deeg in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen. Zoek een warm plekje in huis, dat bevordert het rijzen.

Hot cross buns maken

  • Maak 12 gelijke balletjes van het deeg en rol deze op het aanrechtblad met gebolde hand tot mooie bolletjes.
  • Leg de deegbolletjes op een ingevette ovenschaal of bakplaat.
  • Dek ze weer af en laat weer 30 minuten rijzen op een warm plekje in huis.

Cross maken

  • Maak een bloempapje door de bloem te mengen met het water.
  • Doe dit over in een spuitzak.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spuit mooie rechte kruizen op de broodjes en bak de broodjes in 25 minuten mooi gaar.

Hot cross buns afstrijken

  • Smelt de boter en bestrijk de broodjes met de gesmolten boter als ze net uit de oven komen.
  • Bestrijk ze daarna met de sinaasappel gember jam en laat ze onder een theedoek afkoelen.
  • Lekker met wat goede roomboter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.