Luchtige spekkoek chiffon cake

Luchtige spekkoek chiffon cake

Houd je van spekkoek? Dan ga je deze cake ook heerlijk vinden! Ondanks dat ik zelf nog wel een keertje spekkoek wil maken, weet ik ook hoeveel werk dat is.. Een spekkoek moet je namelijk laagje voor laagje bakken. Waarschijnlijk komt daar ook nog wel een keer het recept voor, maar voor nu even deze makkelijke en véél luchtigere variant op spekkoek!

De kruidige smaak van spekkoek komt perfect terug in deze chiffon cake, maar dan met een érg luchtige structuur. Het boterige van de spekkoek ga je dus niet terugvinden in deze cake. Maar de smaken zeker wel. Het is dan ook geen vervanging van spekkoek, maar gewoon een leuke alternatieve variant, om ook een keertje uit te proberen 🙂

En het fijne is dat je deze spekkoek cake wél binnen een uurtje af hebt. Terwijl je met een echte spekkoek waarschijnlijk wel de hele dag zoet bent. Heerlijk met een kop kaneelthee of een bolletje kaneel ijs. Kan dus perfect voor tussendoor of als toetje!

Geniet ervan 🙂

Luchtige spekkoek chiffon cake met kaneelsuiker
Pin recept Delen op Facebook
4.25 van 4 stemmen

Luchtige spekkoek chiffon cake

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 1 cake
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • Chiffon cakevorm

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 90 ml melk
  • paar druppels vanille aroma
  • 120 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 tl kaneel
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 0,5 tl gemalen kardemom
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • poedersuiker
  • kaneelsuiker

Instructies

  • Zet 2 grote kommen klaar en verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Split de eieren en doe de eiwitten in de ene kom en de eidooiers in de andere kom. Mix de eidooiers bleek en luchtig met 50 gram van de suiker en 1 eetlepel bruine basterdsuiker en mix de eiwitten stijf met de overige 50 gram suiker en de andere eetlepel bruine basterdsuiker.
  • Mix vervolgens voorzichtig de zonnebloemolie en de melk door de eidooiers tot een mooi egaal mengsel. Doe hier ook een paar druppels vanille aroma bij. Zeef de bloem, het bakpoeder en de kruiden boven het eidooiermengsel en mix dit ook door het mengsel.
  • Spatel nu deel voor deel de eiwitten door het eidooier-mengsel. Begin met een spatel en als je nog 'klontjes' eiwit ziet, kun je voorzichtig met een garde het beslag langzaam doorroeren.
  • Giet het beslag in de chiffon cakevorm en zet dit laag in de oven. Bak in 45 minuten gaar. Je kunt checken of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat deze ondersteboven afkoelen.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, kun je met een satéprikker rondom te cake gaan (tussen de cake en de vorm) om de cake voorzichtig los te maken van de vorm. Doe dit aan de binnen en buitenkant van de cake. Haal de cake voorzichtig uit de vorm.
  • Bestrooi de cake met wat poedersuiker en kaneelsuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.