Koffiemousse: Heerlijke luchtige mousse

Koffiemousse: Heerlijke luchtige mousse

Dit recept was mijn eerste poging tot een mousse! En wat is hij heerlijk luchtig geworden 🙂 Ik heb me eerst ingelezen in de verschillende manieren en bestanddelen die voor de luchtigheid en stevigheid van de mousse zorgen. Zo kun je dus een mousse maken met eidooiers, eiwitten en slagroom. Maar je kunt ook kiezen voor 1 of 2 van deze bestanddelen om een mousse te maken. Voor mijn eerste poging heb ik dus alle drie de bestanddelen gebruikt. In veel andere recepten zag ik ook dat er gelatineblaadjes gebruikt worden, maar dat gebruik ik eigenlijk liever niet als het niet nodig is.

Ik ben zelf niet zo’n koffiedrinker, maar ik vind een lichte koffiesmaak wel lekker. Deze koffiemousse heeft dus maar een lichte koffiesmaak. Ik vind dat zelf erg lekker, maar ben je nou wel een echte koffiedrinker? Dan kun je wat meer koffie aroma gebruiken. Dan krijg je een sterkere koffiesmaak aan de mousse.

Een heerlijke luchtige afsluiting van je maaltijd. En ook niet onbelangrijk, deze mousse heb je echt zó gemaakt! Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even de tijd nemen om de eidooiers goed luchtig te kloppen. Het duurt namelijk wel 5 tot 10 minuten voordat je een mooi luchtig mengsel hebt dat in volume verdrievoudigd is. De eiwitten en de slagroom heb je zo stijf geklopt! En dan is het een kwestie van alles (voorzichtig!) door elkaar spatelen 🙂

Smakelijk!

Koffiemousse maken: Een heerlijke luchtige mousse met koffiesmaak

Koffiemousse

Voorbereiding 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 flinke tl koffie (mokka) aroma
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Splits de eieren en mix de eidooiers met de lichtbruine basterdsuiker, het koffie aroma en de vanillesuiker totdat het mengsel in volume verdrievoudigd is en de kleur wat bleker bruin is geworden.
  • Mix de eiwitten in een aparte kom goed stijf en spatel dit voorzichtig door het koffiemengsel heen. Mix vervolgens de slagroom stijf en spatel dit ook voorzichtig door het koffiemengsel. Spatel heel voorzichtig totdat je een mooie luchtige mousse hebt. Verdeel dit over 4 glaasjes en laat tenminste 3 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Zorg dat je zowel de eidooiers als de eiwitten en de slagroom goed stijf klopt. Anders kan er zich een laagje vocht onderin de mousse vormen. Op zich niet zo erg, maar het is lekkerder zonder! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling