Gestoomde kabeljauw met groenten en pesto

Gestoomde kabeljauw met groenten en pesto

Op een warme zomerse dag vind ik een lichte maaltijd erg fijn. Eentje zonder koolhydraten bijvoorbeeld, met gewoon lekker veel groenten en een visje bijvoorbeeld. Niet omdat ik per se gezond wil doen of geen koolhydraten wil eten, maar gewoon omdat ik het dan extra lekker vind!

Zo ook bijvoorbeeld dit heerlijke stoommaaltijdje met lekker veel groenten, een heerlijke zelfgemaakte pesto en een superzachte lichte kabeljauwfilet. Hier hoeft het natuurlijk geen zomer voor te zijn, maar persoonlijk vind ik het dan extra lekker. En om alle heerlijke sappen te behouden, kun je dit gerechtje het beste stomen! Ik doe dit zelf in een stoommandje, maar volgens mij zijn hier verschillende manieren voor.

Zo weet ik dat er ook stoomovens bestaan, nu heb ik zelf niet echt een idee hoe deze werken. Maar in dat geval zou ik deze maaltijd bereiden zoals je gewend bent in de stoomoven. Ik heb dit bijvoorbeeld ook eens in een kleine glazen stomer voor in de magnetron gemaakt en dat werkte ook prima! Had wel een minder lage garingstijd nodig, maar verder werkte het perfect! Voor het stomen in de magnetron hield ik een stoomtijd van 3 tot 4 minuten aan. Voor het stomen boven kokend water (dus in een stoommandje) houd ik een stoomtijd aan van 8 tot 10 minuten.

Check vooral regelmatig hoe je gerechtje er uit ziet. De groenten moeten net zacht zijn en de kabeljauw net niet meer doorzichtig. Op dat moment is je stoommaaltijd klaar!

Geniet ervan 🙂

Gestoomde kabeljauw met aspergetips, courgette, cherrytomaatjes, pesto en mozzarella

Gestoomde kabeljauw met groenten en pesto

Voorbereiding 15 min
Bereiding 10 min
Totale bereidingstijd: 25 min
Porties: 2 personen

Extra benodigdheden

  • stoommandje of stomer
  • bakpapier
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 100 gram gorene aspergetips
  • 1 courgette
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 2 kabeljauwfilets
  • 1 bol mozzarella

Groene pesto

  • handje vol hazelnoten
  • flinke bos verse basilicum
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Bekleed 2 stoommandjes met bakpapier (2 losse of 2 boven elkaar). Verdeel de aspergetips over de stoommandjes. Snijd de courgette in blokjes en verdeel dit over de aspergetips. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel dit ook over de 2 stoommandjes. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
  • Maak de groene pesto door alle ingrediënten tot een grove pesto te malen in de keukenmachine. Voeg hier zoveel olijfolie aan toe totdat je een mooie smeuïge pesto krijgt.
  • Verdeel de pesto over de groenten. Kruid de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout en leg deze in het midden van het stoommandje. Snijd de mozzarella in plakjes en leg dit bovenop de kabeljauw. Stoom dit in ongeveer 8 minuten gaar boven een grote kan kokend water (stoommandje moet het water niet raken). Het is gaar als de tomaatjes zijn geknapt en de vis niet meer doorzichtig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *