Worteltaart met laagjes (carrot cake)

Worteltaart met laagjes (carrot cake)

Ik wilde eigenlijk al heel erg lang een laagjestaart maken, maar dat vond ik stiekem best wel spannend.. Ik had namelijk verwacht dat het heel erg moeilijk zou zijn en dat mijn taart heel erg lelijk zou worden of gewoon ronduit zou mislukken. Nou blijkt het gelukkig een stuk makkelijker dan ik had verwacht, want deze worteltaart kwam er echt perfect uit! Niet 100% superstrak, maar who cares? De smaak was echt geweldig! En ik had gewoon twee heel mooie lagen, dus ik ben happy.

Omdat ik deze worteltaart echt als paasrecept maakte, versierde ik ‘m met leuke chocolade kuikentjes en dragee paaseitjes. Maar maak je de worteltaart op een ander moment in het jaar. Dan kun je er ook gewoon wat walnoten overheen strooien en misschien nog wat leuke chocolaatjes (of geschaafde chocolade), wat je in huis hebt. Of strooi er wat geraspte wortel overheen. Be creative!

Ik vind wel echt dat je een pronkstuk op tafel hebt staan met zo’n prachtige worteltaart! Wil je indruk maken met een relatief simpel recept? Dan is dit wat je zoekt! Ik ben namelijk niet zo’n heel geweldige bakker, maar deze worteltaart is echt hartstikke goed gelukt!

En gewoon omdat ik het wil weten.. Zeg jij carrot cake, worteltaart of carotten taart (letterlijk uitspreken), zoals mijn bijdehandte vriendin :p?

Smakelijk!

Grote ronde worteltaart met laagjes (carrot cake)
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Worteltaart met laagjes (carrot cake)

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 45 minuten
Afkoelen & Frosten:2 uur 20 minuten
Totale bereidingstijd: 3 uur 35 minuten
Porties: 1 worteltaart
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • 2 springvormen van 26 cm (diameter)

Ingrediënten

Worteltaart

  • 350 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 450 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el kaneel
  • 0,5 tl verse geraspte nootmuskaat
  • 0,5 tl kruidnagelpoeder
  • mespunt zout
  • 500 gram geraspte wortel
  • 200 gram walnoten grof gehakt
  • 2 sinaasappels

Frosting

  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram monchou
  • 250 gram poedersuiker
  • 130 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Topping

  • 100 gram extra walnoten grof gehakt
  • evt. leuke versiering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van 2 springvormen met bakpapier en vet de zijkanten in.

Worteltaart

  • Mix de roomboter mooi luchtig met de basterdsuiker en kristalsuiker met de (stand)mixer.
  • Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en mix goed door. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen in de luchtige massa.
  • Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en zout toe en mix nog even door totdat je een mooi egaal beslag hebt.
  • Spatel hier vervolgens de wortel, stukjes walnoten en de rasp van 2 sinaasappels doorheen. Spatel totdat alles net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak in zo'n 45 minuten gaar. Test eventueel met een satéprikker, deze moet er weer schoon uitkomen. Blijft er beslag aan de satéprikker hangen, dan is je taart nog niet gaar. Bak ze dan nog zo'n 5 minuutjes langer en test opnieuw.
  • Laat de cakes zo'n 30 – 60 minuten afkoelen in de bakvorm, haal ze daarna uit de springvorm en laat ze op een afkoelrooster volledig afkoelen.

Frosting

  • Ondertussen kun je de frosting alvast maken. Mix de mascarpone, monchou, poedersuiker en boter tot een mooie luchtige frosting. Mix net zo lang tot je een mooi luchtig geheel hebt. Bewaar buiten de koelkast (anders stolt je boter weer, en kun je de frosting moeilijker uitsmeren.

Worteltaart opbouwen

  • Leg de meest platte cake op een taartplateau en bestrijk de bovenkant met iets minder dan een derde van de frosting. Verdeel deze gelijkmatig over de cake.
  • Leg hier de andere cake bovenop. Bestrijk nu de volledige bovenkant en de zijkanten met de frosting. Probeer het met een paletmes zo glad mogelijk te krijgen.
  • Hak de rest van de walnoten fijn en strooi het overgrote deel over de bovenkant van de taart (in een rondje) en strooi de rest aan de onderste rand van de zijkanten (zodat je een mooi dun randje onderaan krijgt).
  • Versier de bovenkant van de worteltaart eventueel nog met wat leuke eetbare versieringen. Bijvoorbeeld met paaseitjes als je deze worteltaart voor Pasen maakt!

Notities

Bewaartip! Bewaar de worteltaart in een taartdoos in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.