Carrot cake met mascarpone topping

Carrot cake met mascarpone topping

Bakken, bakken en nog meer bakken! Daar ben ik mee bezig :)En deze carrot cake is een van mijn laatste projectjes. En érrug lekker! Al zeg ik het zelf natuurlijk. Ik vind carrot cake écht heerlijk, maar houd er ook wel van als cake een beetje fris en kruidig is en niet alleen zoet. Daarom voeg ik wat sinaasappelschil toe aan de cake en maak ik de topping 50/50 van monchou en mascarpone. Zodat ook deze lekker fris is.

Volgens mij bestaan er inmiddels al zoveel verschillende soorten carrot cakes. Van healthy tot superzoet en alles daartussenin. Mijn versie van de carrot cake is zeker niet gezond, er gaat namelijk voldoende suiker in. Maar lekker is ie zeker! En ook wat frisser dan de carrot cake die je wellicht gewend bent, gewoon omdat ik daar zelf van houd 🙂

Dus vraag je je af wat je kunt gaan bakken dit weekend? Dan houd ik deze carrot cake zeker aanbevolen! Heerlijk kruidig door de kaneel en lekker fris door de mascarpone en sinaasappel. Want zeg nou zelf, sinaasappel en wortel zijn toch een perfecte combi?

Smakelijk!

Carrot cake met mascarpone topping

Carrot cake met mascarpone topping

Voorbereiding 40 min
Bereiding 40 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 20 min
Porties: 1 cake

Extra benodigdheden

  • keukenmachine of mixer

Ingrediënten

  • 230 gram ongezouten roomboter
  • 130 gram kristalsuiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 230 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • mespunt zout
  • 200 gram walnoten (houd een deel achter voor garnering)
  • 400 gram geraspte wortel
  • 1 sinaasappel

Mascarpone topping

  • 200 gram mascarpone
  • 200 gram monchou
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

Carrot cake

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat de oven voorverwarmd is op 180 graden. Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit samen met de kristalsuiker en basterdsuiker in een ruime mengkom. Mix de boter en de suiker luchtig met de handmixer of keukenmachine. Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan het luchtige botermengsel. Mix telkens totdat het ei volledig is opgenomen.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, het bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan het beslag en mix tot een mooi egaal mengsel. Rasp ondertussen de wortel en voeg de geraspte wortel toe aan het beslag. Rasp de sinaasappel en voeg ook de sinaasappelschil toe. Hak de walnoten grof en voeg dit ook toe aan het beslag. Houd een deel achter voor de garnering. Meng alles tot een mooi egaal mengsel.
  • Vet een bakvorm in met boter (ik gebruikte een rechthoekige, maar een ronde kan ook). Stort hier het beslag in en bak de carrot cake in 40 minuten gaar. Als je twijfelt of de carrot cake gaar is, kun je er een satéprikker insteken. Als deze er schoon uit komt, is je carrot cake gaar!

Mascarpone topping

  • Laat de cake volledig afkoelen. Eerst een half uurtje in de vorm en daarna op een rooster of bord. Maak ondertussen de topping door de mascarpone, monchou en poedersuiker goed door elkaar te roeren of te mixen. Bestrijk de carrot cake met de topping als de cake volledig afgekoeld is. Bestrooi met de achtergehouden walnoten en wat kaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *