Ik had nog bietjes liggen, over van een ander gerecht. En ik vind bietjes eigenlijk niet zo heel erg lekker.. Maar zo rauw in een zoetzuur vind ik ze eigenlijk top! En ze zien er prachtig uit natuurlijk! 🙂
Dus besloot ik er Surinaams zoetzuur van te maken. Voor bij een heerlijke stoofpot met zoutvlees. Dan is zo’n zoetzuur namelijk echt de perfecte tegenhanger!
En je hebt het zo gemaakt ook. Het liefst maak je eigenlijk een gewoon meteen een flinke hoeveelheid, zodat je een mooie voorraad in de koelkast kunt zetten. In zo’n grote weckpot, als alles onder staat, blijft dit namelijk echt wel lang goed. Nou moet ik eerlijk zijn dat het hier zo op was, dus ik weet niet precies hoelang je het kunt bewaren :p Maar ik denk wel een paar weken!
Geniet ervan 🙂
Surinaams zoetzuur met bietjes
Ingrediënten
Zoetzuur
- 250 ml water
- 250 ml natuurazijn
- 250 gram suiker
Groenten
- 2 rode uien
- 1 komkommer
- 2 chioggiabietjes
- 2 rode pepers
- 2 kruidnagels
- 6 pimentbolletjes
Instructies
- Breng het azijn, water en de suiker aan de kook totdat de suiker opgelost is. Laat de vloeistof afkoelen.
- Snijd ondertussen de komkommer en de bietjes in plakjes. Snijd de uien en pepers in ringen. Doe dit samen met de kruidnagels en piment in een grote pot.
- Giet hier de inmaakvloeistof overheen en zet 1 dag in de koelkast. Lekker bij een Surinaams stoofgerecht of bij bami of nasi!