Ik hield een truffel avondje, waarbij ik truffel in elke gang wilde verwerken. dus ook in de borrelplank! Dus maakte ik een heerlijke focaccia mét truffel. En dat pakte gelukkig heel erg goed uit! Ik investeerde in wat verschillende truffelproducten, omdat ik dit toch in meerdere gerechten ging gebruiken en omdat het altijd wel van pas komt 🙂 En dan heb je ook wel wat gelukkig!
Let er bij truffelproducten wel altijd op dat er ook echt truffel in zit. Als er gewoon ’truffel’ of ‘zomertruffel’ tussen de ingrediënten staat, dat gaat het vaak om neptruffel of aroma. Staat er de Latijnse naam op (tuber …), dan heb je wel de echte truffel te pakken! Veel lekkerder ook 🙂 en meestal ook duurder..
Ik serveerde nog wat zelfgemaakte truffelboter bij de truffel focaccia. En natuurlijk truffelmayonaise en wat extra truffelolie (met truffelzout erin). Een echte truffel experience!
Geniet ervan.
Truffel focaccia
Extra benodigdheden
- standmixer met deeghaak
- pizzasteen (of bakplaat)
Ingrediënten
Focaccia deeg
- 400 ml lauwwarm water
- 1 el suiker
- 7 gram gedroogde gist
- 60 ml truffelolie
- 1 tl truffelpuree
- 550 gram patentbloem
- 1 el truffelzout
- 1 el porcinipoeder
Topping
- truffelolie
- truffelzout
- porcinipoeder
Instructies
- Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
- Voeg de olie, truffelpuree en de bloem toe aan het gistmengsel en kneed dit met de mixer met deeghaken in 10 minuten tot een mooi elastisch en plakkerig deeg.
- Maak ondertussen het porcinipoeder door een paar kleine stukjes porcini fijn te malen in de blender of keukenmachine.
- Voeg dan het truffelzout en porcinipoeder toe en kneed nog zo'n 5 minuten met de mixer met deeghaken. Doe wat olie op je handen en vorm het deeg tot een bal.
- Doe wat olie in een kom en wentel hier de deegbal doorheen. Knoop hier een plastic zak omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in zo'n 1 tot 1,5 uur in hoeveelheid verdubbelen.
Stretch & Fold
- Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
- Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
- Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 minuutjes rusten.
Focaccia vormen
- Leg een vel bakpapier klaar en strooi hier wat bloem of semolina op. Leg hier vervolgens de deegbal op.
- Trek voorzichtig de zijkanten van het deeg wat uit totdat je een mooie platte ronde deeglap hebt. Ben voorzichtig met luchtbellen, deze wil je niet kapotmaken. Door deze luchtbellen wordt je focaccia namelijk zo mooi luchtig.
- Eventueel kun je het deeg met je vingers wat platter drukken, zonder dat je de luchtbellen kapotmaakt. Laat het deeg vervolgens weer losjes afgedekt (met plastic) een half uurtje rusten
Toppen
- Verwarm de oven met pizzasteen (of bakplaat er in) tot 240 graden.
- Ondertussen kun je de focaccia toppen. Verdeel wat truffelolie over het deeg (liever te veel dan te weinig) en strooi hier wat truffelzout en extra porcinipoeder overheen. Ik houd van zout en smaak, dus ik ben zelf niet zuinig
- Laat nog even rusten (en dek losjes af) en wacht totdat de oven op temperatuur is. Leg de focaccia (met bakpapier) op de pizzasteen of hete bakplaat en bak de focaccia in zo'n 20 minuutjes mooi bruin.
- Laat afkoelen en serveer met wat extra truffelolie (met zeezout en kruiden er in) en truffelmayo!