Ik denk dat ik zelf eigenlijk maar één keer eerder scones heb gegeten, bij een high tea uiteraard, want daar kunnen ze niet ontbreken! Maar omdat ik van heel veel mensen om me heen hoorde dat scones toch wel echt bij pasen horen, besloot ik ze eens zelf te maken. Ik had namelijk al een keer van een vriendin gehoord dat dit echt heel erg simpel is.
En ze had helemaal gelijk! Ik denk niet dat ik veel simpelere dingen heb gebakken dan dit :p Kwestie van deegje maken (zo kort mogelijk kneden), je scones vormen en de oven in. Klaar! Klinkt écht makkelijk toch? Geloof mij, makkelijker dan dit vind je het niet!
Ik besloot er nep clotted cream bij te maken (de echte moet iets van 18 uur in de oven, vond ik nogal ver gaan) en een passievruchtencurd. Maar voor het gemak kun jij gewoon een pot lemon curd uit de supermarkt gebruiken of zelf een lemon curd maken! Wil je passievruchtencurd maken? Vervang dan het citroensap door gezeefd passievruchtenpulp in dit lemon curd recept.
Je kunt deze scones natuurlijk ook super traditioneel eten met een dot jam er op, en de clotted cream natuurlijk. Ik vind jam zelf een beetje overrated, dus vervang het graag door een fruitige curd 😉 Maar ieder z’n ding natuurlijk!
Ik maakte deze scones dus voor pasen, maar ze zijn ook perfect voor een high tea! Of gewoon een lekker uitgebreide lunch of brunch.
Smakelijk 🙂
Scones met clotted cream en curd
Ingrediënten
Scones
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- mespunt zout
- 85 gram ongezouten roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- 180 ml karnemelk
- 1 tl vanille aroma
- 1 ei
- extra kristalsuiker
- 1 pot (lemon) curd – of zelfgemaakte curd
Clotted cream
- 200 gram crème fraîche
- 120 gram mascarpone
Instructies
Scones
- Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit samen met het zelfrijzend bakmeel, mespunt zout, het bakpoeder en de suiker in een kom. Kneed dit door elkaar totdat je een fijn kruim hebt.
- Voeg de karnemelk en het vanille aroma toe en kneed kort tot een dik samenhangend deeg. Maak er een bol van en druk plat (tot een cm of 5) op je aanrechtblad (bebloem je blad eventueel). Snijd je platte deegschijf in 8 punten en leg deze op de bakplaat.
- Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de scones met het ei. Bestrooi met nog een beetje kristalsuiker en bak ze zo'n 13 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze wat zijn gerezen en lichtbruin zijn.
Clotted cream
- Roer de mascarpone en de crème fraîche los van elkaar even goed door. Meng het vervolgens met een vork totdat je een dikke crème hebt.
- Serveer de scones met de clotted cream en lemoncurd.