Scones met rozijnen en cranberry’s

Scones met rozijnen en cranberry’s

Ben je op zoek naar een supersnel én makkelijk ontbijt of lunch recept? Zoek dan niet verder! Dan wil je namelijk scones maken 🙂 Scones zijn lekker, makkelijk om te maken en écht snel klaar. Deze keer maakte ik scones met rozijnen en cranberry’s, maar je kunt er vanalles indoen of juist helemaal niks.

Beleg je scones met wat snelle clotted cream (zie tip onder het recept) en een lekkere jam. Scones hebben niet heel veel meer nodig dan dat. Maar ik vind het wel lekker om er iets in te doen. Zoals in dit recept bijvoorbeeld of zoals in dit recept voor blueberry scones.

Ik maak altijd triangel scones omdat ik ze zo leuker vind, het is makkelijker en ze rijzen (in mijn ervaring) beter omdat je ze op deze manier altijd met een mes snijdt en gesneden deeg rijst beter dan ‘glad’ deeg. Maak je bijvoorbeeld gewoon een bolletje van het deeg voor een ronde scone, dan rijzen de scones niet recht omhoog, maar zal de bovenkant hoogstwaarschijnlijk scheuren. Wil je ronde scones maken, dan heb je een ronde uitsteker nodig. En nog een voordeel: Met deze vorm weet je zeker dat er geen deeg verspild wordt 🙂

Smakelijk!

Scones met rozijnen en cranberry's
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Scones met rozijnen en cranberry’s

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 13 minuten
Totale bereidingstijd: 28 minuten
Porties: 8 scones
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 85 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram suiker
  • 180 ml karnemelk
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde cranberry's
  • 1 ei
  • extra kristalsuiker

Instructies

  • Wel de rozijnen en cranberry's is warm water.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en doe dit samen met het zelfrijzend bakmeel, mespunt zout, het bakpoeder en de suiker in een kom.
  • Kneed dit door elkaar totdat je een fijn kruim hebt.
  • Voeg de karnemelk en het vanille extract toe en kneed kort tot een dik samenhangend deeg.
  • Giet de rozijnen en cranberry's af en dep ze goed droog.
  • Kneed de rozijnen en cranberry's vervolgens door het deeg.
  • Maak een bol van het deeg en druk voorzichtig plat (tot een cm of 5) op je aanrechtblad (bebloem je blad eventueel).
  • Snijd je platte deegschijf in 8 punten en leg deze op de bakplaat (laat er wat afstand tussen).
  • Kluts een eitje en bestrijk de bovenkant van de scones met het ei. Bestrooi met nog een beetje kristalsuiker en bak ze zo'n 13 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze wat zijn gerezen en lichtbruin zijn.

Notities

Lekker met snelle clotted cream! Zo maak je het:
  •   
  •   
Roer de mascarpone en de crème fraîche los van elkaar even goed door. Meng het vervolgens met een vork totdat je een dikke crème hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.