De eerste keer dat ik van seitan hoorde, was tijdens Masterchef Australia toen Poh dit zelf ging maken. Pas daarna leerde ik dat seitan eigenlijk een bijproduct is van een bepaald type noodle. Maar wat ik eigenlijk het allermooiste vind, is dat seitan dus niet als ‘vegan’ product bedacht is. Ik ben geen fan van vleesvervangers, maar wel van vegetarische of veganistische alternatieven die op zichzelf staan. Zoals tempeh, tofu en seitan dus.
Gewoon mooie, in dit geval, Aziatische producten waar je heerlijke maaltijd mee kunt bereiden: zonder vlees! Oké in dit geval wordt het geen vegetarisch of veganistisch recept.. omdat ik er een Chinees getint gerecht van wilde maken, en ik daarbij oestersaus gewoon heel erg lekker vind. Wat dus inderdaad niet vega(n) is, omdat het van oesters gemaakt is :p
Heb je nog nooit van seitan gehoord? Dan ben je zéker niet de enige! Maar geloof mij, als ik zeg dat je het wil proberen, want ik vond het oprecht heel erg lekker! Ik kocht het bij KoRo, maar ik denk dat de toko of Ekoplaza het ook heeft.
Smakelijk!
Noodles met seitan en oestersaus
Ingrediënten
Seitan noodles
- 300 gram sobanoodles
- scheutje zonnebloemolie
- 200 gram seitan (uitgelekt gewicht)
- zout en peper
- 1 tl 5 spices
- 2 uien
- 200 gram peultjes
- 2 rode puntpaprika's
- 200 gram shiitake
- 4 teentjes knoflook
Oestersaus
- 3 el oestersaus
- 1 el donkere sojasaus
- 2 el Chinese rijstwijn Shaohsing
- 1 el sesamolie
- 1 el honing
- 1 tl maizena
- 2 el water
Garnering
- 4 lente uitjes
- gezouten pinda's
- crispy chili olie
Instructies
- Kook de noodles volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat uitlekken.
Seitan noodles
- Laat de seitan uitlekken en dep deze zo droog mogelijk. Snijd vervolgens in reepjes.
- Verhit de olie in een grote wokpan en bak hier de seitan in aan. Breng op smaak met peper, zout en de 5 spices.
- Maak de ui schoon en snijd deze in (halve) ringen. Voeg toe aan de seitan in de pan en bak een paar minuten mee.
- Maak ondertussen de peultjes schoon en voeg deze ook toe aan de pan. Bak ook even mee.
- Maak dan de rode puntpaprika's schoon, snijd deze in reepjes en voeg deze ook toe aan de pan. Bak ook even mee.
- Snijd de shiitake in reepjes en bak deze ook mee met de groenten in de pan.
- Maak vervolgens de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe. Bak alles totdat alle groenten gaar zijn.
Oestersaus maken
- Meng in een steelpannetje de oestersaus, donkere sojasaus, shaohsing rijstwijn, sesamolie en de honing en verwarm dit.
- Meng in een apart kommetje de maizena met het water. Voeg dit toe aan de saus en roer even goed door.
- Roer de saus samen met de noodles door de groenten heen en garneer met wat in ringetjes gesneden lente ui, gezouten pinda's en crispy chili olie.