Pasta alla gricia

Pasta alla gricia

Ik denk dat dit de meest simpele pasta is die ik ooit heb gemaakt. Een klassiek voorbeeld van de Italiaanse keuken en het ‘armenvoer’ dat pasta van origine is. Deze pasta is eigenlijk niet meer dan pasta, guanciale en kaas. Nou moet ik zeggen dat ik ook niet per se meer nodig heb voor een lekkere maaltijd als deze, maar het is wel uniek dat je met zo weinig ingrediënten iets lekkers op tafel kunt zetten!

Als ik het goed heb heeft pasta alla gricia zijn origine in Rome, een regio waar wel meer heerlijke simpele pasta’s vandaan komen, zoals bijvoorbeeld de pasta carbonara. Waar deze pasta alla gricia natuurlijk vrij veel op lijkt (alleen dan nóg makkelijker).

Om het vettige van het gerecht te combineren, serveer ik er graag een frisse salade bij! Hoeft niet te moeilijk, gewoon een zak rucola, wat zongedroogde tomaatjes, mozzarella, nootjes en een frisse fruit-azijn als dressing. Heerlijk!

Geniet ervan 🙂

Pasta alla gricia
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Pasta alla gricia

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram rigatoni
  • 300 gram guanciale
  • 40 gram pecorino geraspt
  • 40 gram parmezaanse kaas geraspt
  • pastawater
  • (zout) en peper

Instructies

  • Kook de rigatoni al dente in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bewaar het pastawater.
  • Snijd de huid van de gunaciale en snijd de guanciale in stukjes. Bak dit in een droge koekenpan mooi krokant. Schep de krokante guanciale uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg een lepel van het pastawater toe aan het vet in de pan en roer goed door totdat het vet en het water goed gemengd zijn en je merkt dat het vocht wat romige wordt.
  • Voeg dan de pasta toe en roer nog eens goed door elkaar. Zet vervolgens het vuur uit en voeg de geraspte pecorino en parmezaanse kaas toe, met nog wat van het pastawater. Schud goed om of roer goed door totdat je een heerlijke romige saus hebt.
  • Garneer de pasta met de krokante guanciale en breng evt. op smaak met (zout) en zwarte peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.