Bastogne macarons

Bastogne macarons

Tweede poging en gelukkig nu wel goed gelukt! Deze heerlijke bastogne macarons 🙂 In mijn eerste poging probeerde ik bastognekruimels in het macaron beslag te verwerken, maar dat kwam de structuur net helemaal ten goede.. Daarom deze keer mooie bruine macarons met een heerlijke romige vulling van bastogne!

Op deze manier zit de smaak van bastogne er goed in, hebben de macarons een mooie kleur en goede structuur: het beste van alles dus 🙂

Macarons maken blijft leuk. En het blijft een uitdaging. Inmiddels heb ik al zo vaak macarons gemaakt, en toch zijn ze bij mij ook niet altijd allemaal even goed. Daarom een paar tips om het bij jou een groot succes te laten zijn!

  • Gebruik het liefst oude of gepasteuriseerde eiwitten: hiermee wordt de structuur mooier en beter dan met ‘verse’ eiwitten
  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je spatelt een groot deel van de lucht er toch weer uit. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst namelijk!

Geniet ervan!

Bastogne macarons
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Bastogne macarons

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Rusten:30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Macarons

  • 75 gram eiwit
  • mespunt zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • bruine kleurpasta
  • 80 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker

Bastogne botercrème

  • 5 bastogne koekjes
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 130 gram poedersuiker

Instructies

Macarons maken

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend bruin mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 2 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog.
  • Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen. Haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als het goed is plakken ze niet, maar het kan zijn dat sommigen nog een klein beetje plakken. Leg ze alvast in tweetallen klaar voor het vullen!

Bastogne botercrème maken

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Maal de bastogne koekjes fijn in de keukenmachine of met een staafmixer met mengkom. Mix vervolgens de roomboter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker tot een mooie luchtige vulling. Roer hier de bastogne kruimels doorheen.

Macarons vullen

  • Doe de botercrème over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.