Dit is denk ik wel het meest prachtige pronkstuk dat je met kerst op tafel kunt zetten! Een heerlijke zelfgemaakte beef wellington. En ja het is best een klus, en nee het is mij ook niet de eerste keer gelukt, maar met dít recept is het me wél gelukt! Dus ik hoop jou ook 🙂
Het geheim is natuurlijk een goed stuk vlees. En het belangrijkste is, dat je dit stuk vlees tot z’n recht laat komen. Dus er voor zorgen dat de ossenhaas mooi medium rare is van binnen. En dat gaat het makkelijkst met een stuk vlees dat bijna overal even dik is. Probeer dit dus bij je slager voor elkaar te krijgen, dan ben je al goed op weg!
Wat je daarnaast ook vaak ziet bij een beef wellington, ook bij de mijne, is dat doordat er vocht uit het vlees komt, het bladerdeeg onderaan wat zacht kan worden. Dit kun je oplossen door wat paneermeel onder het vlees te strooien (bovenop het bladerdeeg), ik had dat dus niet gedaan, waardoor het bladerdeeg wat vochtig was. Van mij de tip aan jou dus om dat wél te doen!
Verder is het in dit recept echt belangrijk om een vleesthermometer te gebruiken. Anders krijg je het vlees nooit perfect medium rare. Maar gelukkig koop je een simpele kernthermometer al bij de HEMA of bij Bol.com. Maar sta je nou vaker in de keuken, investeer dan in een goede, die ook echt tot het dikste punt van het vlees gestoken kan worden. Daar ga je zeker van profiteren op de lange termijn!
Wij aten deze beef wellington vorig jaar op 2e kerstdag. Voor de bijgerechten kozen wij voor een pastinaakpuree, gebakken worteltjes en een rode wijnsaus. Heerlijke combi! Dus mogelijk goede inspiratie voor je 🙂
Succes en geniet van je kerstdiner.
Beef wellington
Extra benodigdheden
- vleesthermometer
Ingrediënten
- 1 kilo ossenhaas mooi (evenredig) dik lang stuk
- zout en peper
- flinke klont boter
- grove Zaanse mosterd
- 600 gram kastanjechampignons
- 1 sjalot
- paar takjes verse tijm
- 12 plakken serranoham
- 1 rol bladerdeeg
- paneermeel
- 1 ei
- maanzaad
Instructies
- Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is. Kruid goed rondom met peper en zout. Verhit de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Braad de ossenhaas rondom mooi donkerbruin. Laat rusten, afkoelen en smeer in met een laagje grove Zaanse mosterd.
Champignonmengsel
- Maak de kastanjechampignons en de sjalot schoon, en hak grof. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak tot kleine stukjes in de keukenmachine. Zorg dat je nog wel stukjes champignon ziet, dus niet zo fijn totdat je een pasta hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak het mengsel in een droge koekenpan net zolang totdat het vocht uit de champignons komt en volledig verdampt is. Zet opzij en laat afkoelen.
Beef wellington rollen
- Leg een groot stuk plasticfolie klaar, waar het vlees straks volledig opgerold in past. Leg hier de stuken serranoham net overlappend op. Als je het vlees hier in gaat rollen, moet dit volledig bedekt zijn. Werk dus met twee rijen van 6 plakken.
- Bestrijk de plakken serranoham met het champignonmengsel. Verdeel dit goed evenredig over de plakken ham. Leg nu het stuk vlees vooraan op de ham met champignonmengsel.
- Rol nu, met het plasticfolie het vlees in de ham en pak dit zo strak mogelijk in. Leg het vlees 1 tot 2 uur in de koelkast. Zet na deze tijd de oven aan en verwarm deze voor op 200 graden.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol hier de rol bladerdeeg op uit. Strooi een beetje paneermeel op het deel waar je zometeen het vlees op legt.
- Haal het plasticfolie van het vlees af en leg het vlees op het bladerdeeg, waar je zojuist paneermeel hebt gestrooid. Rol nu het bladerdeeg strak over het vlees heen en maak dicht aan de zijkant. Verwijder het overtollige deeg.
- Heb je nog deeg over? Dan kun je daarmee de beef wellington eventueel nog versieren. Ik maakte een leuk ruitpatroon van reepjes bladerdeeg op de bovenkant.
- Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van de wellington met het ei. Bestrooi met het sesamzaad. Prik een vleesthermometer in het dikste deel van de beef wellington.
- Bak de beef wellington zo'n 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, net zolang totdat de kerntemperatuur tussen de 50 en 52 graden is.