Ik at dit tijdens mijn vakantie op Curaçao en was eigenlijk meteen fan. We zaten in een Peruaans (Nikkei) restaurantje en alles was even lekker! Ik was vooral heel erg onder de indruk van de saus (super smaakvol!) en ik ben eigenlijk sowieso fan van alles met octopus, dus dat speelde ook wel een rol :p
Dus toen ik met Michelle besloot om een Zuid-Amerikaanse wijn-spijs avond te houden, wist ik meteen dat ik dit heerlijke Peruaanse gerecht met octopus wilde maken. Michelle houdt eigenlijk niet van vis(achtige dingen), maar ze proeft alles, dus ik wilde haar graag overtuigen met dit heerlijke gerecht! Helaas niet gelukt haha :p
Michelle koos er een lekkere vettige Chardonnay bij en dat paste heerlijk bij het vettige van de mayonaise saus en het stevige vlees van de octopus. Weer een fantastisch lekkere combinatie!
Nog een paar tips voor het gerechtje. Ik gebruikte voorgegaarde octopus (gekocht bij de AH XL), kun je dat niet vinden. Kook de octopus dan in 1 uur gaar in (vis)bouillon. Daarnaast gebruikte ik jalapeño salsa (gekocht bij de toko), maar andere Zuid-Amerikaanse hot sauces volstaan ook prima. En geroosterde mais koop je bij de toko, Turkse supermarkt of bij sommige supermarkten. Je hebt ze in verschillende smaken, maar ik vind de gewone met zout (en peper) het lekkerst!
Smakelijk 🙂
Causa de pulpo
Extra benodigdheden
- serveerring
Ingrediënten
Zoete aardappelpuree
- 1 grote oranje zoete aardappel
- 1 tl jalapeño salsa
- 1 el limoensap
- scheutje avocado olie of olijfolie
- peper en zout
Saus
- 4 el avocado mayonaise of gewone mayonaise
- 2 el kalamata olijven ontpit
- 2 el avocado olie of olijfolie
- 1 tl citroensap
- zout en peper
Topping
- 1 octopus tentakels voorgegaard
- kiemgroenten
- 2 avocado's
- 1 rode jalapeño peper
- 1 groene jalapeño peper
- geroosterde mais
- verse munt
Instructies
Zoete aardappelpuree
- Schil de aardappel en snijd de aardappel in stukjes. Kook dit in ruim gezouten water in zo'n 15 tot 20 minuutjes mooi zacht en gaar.
- Prak de zoete aardappel tot een mooie gladde puree, samen met een scheutje olie, 1 tl jalapeño salsa en 1 el limoensap. Breng op smaak met zout en peper.
Saus
- Pureer voor de saus de kalamata olijven samen met 2 el olie en 1 tl citroensap in een blender of keukenmachine.
- Meng dit met de mayonaise en breng op smaak met peper (en zout.
Topping
- Snijd de octopus in even grote stukken. Maak de jalapeño pepers schoon en hak ze fijn. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Zet alles opzij tot het opdienen.
Serveren
- Verdeel de aardappelpuree over 4 kleine bordjes met behulp van de serveerring. Verdeel daar vervolgens de octopus stukjes en avocado overheen.
- Verdeel daar de saus overheen en garneer met de krokante mais, kiemgroenten, jalapeño peper en verse munt. Bestrooi met een beetje zout en peper.