Gang #4 van mijn tweede 8-gangendiner dit jaar, met wijntips van Michelle! En dit vonden we allebei best een moeilijk gerechtje. Hoe we dit lekker moesten krijgen en met welke wijn dit dan goed zou gaan.. Dus we hebben deze een keer van te voren getest om het daarna helemaal top te kunnen maken!
De saus was al vrij snel héél erg lekker, maar het gerechtje was niet af.. Dus ik besloot er pistache bij te doen en meer vanille, ook in de saus, op te nemen. En toen ik ergens een foto op Pinterest voorbij zag komen met gedroogde bloemetjes, wist ik hoe ik het hélemaal af kon maken! En dat is gelukkig echt fantastisch lekker geworden 🙂
En zo ook met de wijn, de eerste wijn die we erbij dronken viel nogal weg door de heftige smaken in de saus. En dat was dus geen succes. De wijn die Michelle er nu bij uit had gekozen werkte echt heel goed! Ze koos er een witte wijn bij uit het Noorden van Italië, in de regio rondom Veneto. En deze wijn werkte heel goed, juist omdat ie niet zo romig en vet was als het gerecht. De wijn was heerlijk sappig en fris en eigenlijk precies wat het gerecht nodig had. Echt heerlijk! Kijk voor de wijntip even bij Michelle 🙂
Smakelijk!
Coquille met witte chocolade, vanille en pistache
16 december 2025Ingrediënten
Vanillezout
- 1 vanillestokje
- 1 el grof zeezout
- 0,5 tl vanillesuiker
- handjevol pistachenootjes
Pistacheolie
- 100% pistachepasta
- goede kwaliteit olijfolie
Witte chocolade beurre blanc
- 100 ml witte wijn
- 100 ml witte wijnazijn
- 200 ml visbouillon
- 1 vanillestokje
- 240 ml slagroom
- 240 gram koude ongezouten roomboter direct uit de koelkast
- 60 gram witte chocolade
Coquilles
- 16 coquilles
- klontje boter
- zout en peper
Garnering
- gedroogde eetbare bloemetjes
Instructies
Vanillezout
- Maal het vanillestokje heel fijn in een kruidenmolentje of keukenmachine. Voeg dan het zout en de vanillesuiker toe en maal dit ook fijn totdat je een heel fijn zout hebt.
- Hak de pistachenootjes grof en meng een beetje van het vanillezout door de pistachenootjes. Proef vooral hoe zout je het wil hebben. Zet opzij tot gebruik.
Pistache olie
- Schep de olie van de pistachepasta en leng aan met wat goede kwaliteit olijfolie. Giet ook een beetje olijfolie op de pistachepasta zodat deze niet uitdroogt.
Witte chocolade beurre blanc
- Doe de witte wijn, witte wijnazijn en de visbouillon in een pannetje. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap hier het merg uit. Doe het merg en het vanillestokje in het pannetje en kook de vloeistof in totdat je nog maar ongeveer een kwart van het volume overhebt. Zet het vuur dan lager.
- Roer er dan met de garde de slagroom doorheen en daarna blokje voor blokje de koude boter. Zodat je een mooie romige gemonteerde saus krijgt. Als alle boter (blokje voor blokje) door de saus is opgenomen. Kun je de witte chocolade (in stukjes) toevoegen. Roer nog steeds goed door met de garde totdat je een mooie romige saus hebt. Houd warm op laag vuur.
Coquilles
- Dep de coquilles goed droog en kruid rondom met peper en zout. Verhit een klontje boter in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Bak hier de coquilles kort aan beide kanten zodat ze mooi bruin zijn en net gaar van binnen.
Bord opmaken
- Leg 2 coquilles op elk (diep) bord. Strooi hier de pistachenootjes overheen. Schep er dan de witte chocolade beurre blanc bij en garneer met de pistache olie en de gedroogde eetbare bloemetjes.






