Deze geglaceerde eend is echt super makkelijk om te maken. Ik maakte dit als tussengerechtje, maar je kunt dit ook prima als hoofdgerecht maken. Dan serveer je wat meer eend per persoon. En eventueel met wat extra groenten erbij.
Je lakt de eend een paar keer terwijl deze in de oven tot de juiste kerntemperatuur gaart. Daardoor trekt de saus (en de smaak) lekker in de eend! Verdeel de overgebleven saus op het laatst ook over de eend, zodat je echt optimaal gebruikmaakt van de smaken in de saus.
Het beste gebruik je een kernthermometer om de eendenborst mooi rosé van binnen te bakken. In theorie kan dit ook op gevoel, maar dat vind ik zelf een stuk lastiger. En ik vind het vooral heel erg zonde als een mooie eendenborst te doorbakken is. Daarom gebruik ik bij rood vlees eigenlijk bijna altijd een kernthermometer.
Smakelijk!
Geglaceerde eend
Extra benodigdheden
- kernthermometer
Ingrediënten
- 2 eendenborsten
- 2 el sojasaus
- 2 el sake
- 2 el sinaasappelsap + zest van de schil
Garnering
- wakame
- kiemgroenten
- chiliflakes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Kerf de eend in op de vetkant, maar niet diep genoeg totdat je het vlees raakt.
- Bak de eend op de vetkant (zo'n 4 tot 5 minuten) en vervolgens ongeveer net zo lang op de andere kant.
- Meng ondertussen de sojasaus, sake en sinaasappelsap en bestrijk de eend hiermee aan de vetkant.
- Gaar de eend verder in de oven, met de vetkant naar boven tot een kerntemperatuur van 55 – 60 graden. Bestrijk regelmatig met de saus.
- Laat de eend afgedekt met aluminiumfolie zo'n 5 minuutjes rusten. Snijd in plakjes en bestrijk met de overgebleven saus.
- Verdeel de wakame over 4 borden en leg daar de plakjes eendenborst bovenop. Garneer met de kiemgroenten en chiliflakes.