De jiggly Japanse cheesecake stond al langer op mijn lijstje! Maar de eerste keer dat ik deze maakte, alweer een paar jaar geleden, kon je van de bodem ongeveer een huis bouwen.. Zo stevig en massief was de onderkant van de cheesecake. De bovenkant was nog wel aardig luchtig, maar heel eerlijk, eigenlijk was ie gewoon niet te eten.
Dus, na wat bakervaring rijker, ging ik toch weer eens aan de slag. Ik heb verschillende recepten en video’s bekeken en ik denk dat ik overal de beste ingrediënten en technieken uit heb kunnen pikken om tot het ultieme recept te komen! Hiermee maak je namelijk een heerlijke fluffy, jiggly en toch smeuïge Japanse cheesecake. Zo lekker, dat ik er nog veel meer varianten van heb gemaakt, onder andere een pandan cheesecake én een red velvet cheesecake.
Een paar dingetjes waar je wel op moet letten:
- Klop de eiwitten tot mooie (net) stijve pieken, maar overklop de eiwitten niet
- Spatel/roer de eiwitten echt zo voorzichtig mogelijk door de eidooiers zodat de lucht van het eiwit er in blijft!
- Bak de cheesecake in een oven met onder en bovenwarmte, zónder hete lucht. Zo krijg je het beste resultaat
- Zet de cheesecake niet te hoog in de oven, anders bakt de bovenkant te snel en krijg je een mega massieve bodem. Geloof me, dat wil je dus niet.
Laat de cheesecake vervolgens volledig afkoelen voordat je hier poedersuiker overheen strooit. Eet de cheesecake vooral zo snel mogelijk op en bewaar ‘m in de tussentijd in de koelkast 🙂
Smakelijk!
Japanse cheesecake met vanille
Extra benodigdheden
- springvorm of rond bakblik
Ingrediënten
- 80 ml volle melk
- 180 gram monchou roomkaas
- 50 gram ongezouten roomboter
- 60 gram bloem
- 20 gram maizena
- 8 eieren
- 1 tl vanille aroma
- 120 gram kristalsuiker
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden (onder en bovenwarmte, zonder hete lucht).
- Zet een braadslee met een laagje water net niet helemaal onderin in de oven. Je springvorm of ronde bakvorm moet hier straks in passen.
- Bekleed alvast je bakvorm met bakpapier. Zowel de bodem als de zijkanten. Blijft je bakpapier niet zitten? Vet dan eerst even de bakvorm in en bekleed deze vervolgens met het bakpapier.
- Gebruik je een bakvorm die niet waterdicht is (bijv. eens pringvorm)? Pak de onderkant dan goed in met aluminiumfolie zodat er geen water bij de cake kan komen.
Beslag maken
- Smelt de boter en de roomkaas met de melk in een steelpannetje op middelhoog vuur.
- Zeef ondertussen de bloem en maizena. Zodra de roomkaas, boter en melk zijn gesmolten tot een mooi glad mengsel roer je er de bloem en maizena doorheen.
- Doe het mengsel over in een ruime mengkom.
- Scheid 6 van de eieren. Houd de eiwitten apart en klop de 6 eidooiers door het roomkaas mengsel. Klop er nu ook de vanille doorheen.
- Doe de eiwitten in een andere grote vetvrije kom. Scheid nog 2 eieren en gebruik hiervan alleen de eiwitten. Voeg deze eiwitten bij de rest van de eiwitten. Klop alle eiwitten op middelhoge snelheid tot mooie witte stijve pieken.
- Voeg vervolgens beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Voeg telkens pas nieuwe kristalsuiker toe als de vorige is opgenomen door het eiwit. Doe dit totdat je alle suiker hebt toegevoegd en je een mooie glanzende witte massa hebt.
- Pak een garde en doe een vierde van het eiwitmengsel bij het eidooier mengsel. Roer heel voorzichtig eerst de ene kant op, daarna de andere kant tot bijna alle klontjes weg zijn. Doe dit echt heel zachtjes, want je wil er zoveel mogelijk lucht in houden.
- Doe dit telkens met een vierde van het eiwitmengsel totdat je alles hebt toegevoegd en een mooi luchtig beslag hebt.
Cheesecake bakken
- Giet je beslag in de springvorm en zet de springvorm in het waterbad in de oven. Bak de cake in zo'n 30 tot 40 minuten mooi bruin bovenop.
- Is de cake lichtbruin, doe dan heel even de ovendeur open en verlaag de temperatuur in de oven naar 100 graden.
- Bak de cake nog zo'n 30 tot 40 minuten. In totaal heeft de cake 70 minuten baktijd nodig.
- Is de cake mooi gerezen, in hoogte verdubbeld en mooi bruin bovenop? Zet dan de oven uit en doe de ovendeur open. Laat de cake een half uurtje afkoelen in de oven.
- Haal je cake daarna uit de oven en haal deze voorzichtig uit de bakvorm. Haal ook voorzichtig het bakpapier van de cake af.
- Laat de cake daarna volledig afkoelen. Hij zal weer ietsjes inzakken, maar dat is normaal.
- Bestrooi de cake voordat je 'm serveert met poedersuiker zodat de bovenkant volledig bedekt is.