Ik ben gek op stoofvlees en maak dan ook graag verschillende soorten van over de hele wereld! Zo maakte ik ook al eerder Portugees stoofvlees, maar ook daar heb je verschillende varianten van. Deze keer maakte ik Jardineira, Portugees stoofvlees met chouriço, aardappels, wortel en doperwtjes. En zo krijg je eigenlijk een goed gevuld eenpansgerecht. Ik serveerde er Portugees panbrood bij, maar je kunt er bijvoorbeeld ook nog wat simpele gekookte rijst bij serveren.
Dit stoofvlees maak je dus met Portugese chouriço, wat iets anders is dan Spaanse chorizo, maar wat helaas ook een stuk lastiger te krijgen in in Nederland. Ik neem vaak een voorraadje mee als ik in Portugal ben of ik bestel het online. Maar je kunt ook prima Spaanse chorizo gebruiken. Smaakt wat anders, maar is nog steeds hartstikke lekker.
Het grootste verschil tussen Portugese chouriço en Spaanse chorizo is dat de Portugese chouriço zowel gedroogd als vers vlees bevat en een meer gerookte smaak heeft. En de Spaanse chorizo is eigenlijk helemaal gedroogd. Spaanse chorizo kun je dus ook prima ongebakken eten, terwijl je Portugese chouriço eigenlijk altijd gebakken eet.
*Dit recept is onderdeel van een een samenwerking met Meat Discounter
Smakelijk!
Jardineira: Portugees stoofvlees
Ingrediënten
- 200 gram chouriço
- 1 kilo riblappen
- peper en zout
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl piri piri kruiden
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 pot runderfond ong. 400 ml
- 1 glas witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 aardappels
- 2 winterpenen of 1 grote
- 200 gram diepvrieserwtjes
- bosje verse peterselie
Instructies
- Snijd de chouriço in plakjes en bak de plakjes in een droge stoofpan mooi bruin en krokant. Laat uitlekken in keukenpapier en bewaar het bakvet.
- Snijd de riblappen in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout. Bak de riblappen in bakvet van de chouriço rondom mooi bruin.
- Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan het vlees in de pan en bak een paar minuutjes mee.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg samen met het paprikapoeder en de piri piri kruiden toe aan de pan en bak nog een minuut of 2 mee.
- Voeg vervolgens het blik tomatenstukjes, de witte wijn, runderfond en de laurierblaadjes toe. Stoof met het deksel op de pan in zo'n 2 uur mooi zacht en gaar.
- Haal het deksel van de pan. Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Voeg toe aan de pan en stoof zonder deksel nog zo'n 10 minuutjes mee.
- Schrap de winterpeen en snijd in plakken. Voeg deze ook toe aan de pan en stoof nog zo'n 20 minuten zonder deksel.
- Voeg als laatste de diepvrieserwtjes toe en warm nog zo'n 5 minuutjes mee. Garneer met de verse peterselie en serveer met rijst en/of Portugees brood.