Een goede lasagne valt of staat natuurlijk met het juiste recept. Echter zijn er wel een paar dingetjes die bij elke lasagne belangrijk zijn, Onafhankelijk van het recept dus. Ben je overigens op zoek naar het recept voor de lekkerste lasagne? Dan moet je zeker mijn lasagne met bolognesesaus en bechamelsaus eens proberen. Wil je een ander recept voor lasagne maken, ook prima natuurlijk. Houd dan wel rekening met het volgende.
Zorg dat je saus niet te nat is
Je wilt geen soppige lasagne waar de saus uit druipt als je ‘m opschept. Om daarvoor te zorgen is het belangrijk dat je vulling (je saus of sauzen) dus niet te vochtig zijn. Laat de saus dus lekker pruttelen totdat het meeste vocht is verdampt of bind je saus bijvoorbeeld met een goede roux.
Zorg dat je ingrediënten nog een goede bite hebben
Wat je ook niet wil, is een slappe lasagne, waarbij alle ingrediënten dezelfde textuur hebben. Zorg dus voor een goede combinatie. Je saus mag heerlijk smeuïg zijn, maar gebruik je bijvoorbeeld groenten in je lasagne. Zorg er dan voor dat deze nog voldoende bite hebben door ze pas later aan je saus toe te voegen. In mijn lasagne gebruik ik bijvoorbeeld wortel. Als deze te zacht wordt dat mis je hier de mooie bite van. Deze voeg ik dus wat later toe aan de saus.
Het samenstellen van de lasagne
Let bij het samenstellen van de lasagne dat je mooie dunne laagjes maakt en consistent bent in je opbouw. Ik houd van veel pasta, dus maak extra dunne laagjes saus (bolognese en bechamel) en leg er dan weer een pastavel op. Wil je liever minder pasta, dan kun je kiezen voor dikkere lagen. Maar ik raad het niet aan.. Een lasagne is het lekkerst met dunne laagjes.
Tip! Voeg bij elke laag wat geraspte parmezaanse kaas toe. En ben je bang dat je lasagne te soppig wordt (bijvoorbeeld door gebruik van een vochtige groente als courgette), voeg dan ook bij elk laagje een beetje paneermeel toe.
Een goede lasagne heeft tijd nodig
Geef een lasagne die tijd ook. Heb je je saus en je andere ingrediënten klaar. Én ben je klaar met het samenstellen van je lasagne? Dan heeft je lasagne nog ongeveer drie kwartier nodig in de oven. Wat korter als je verse lasagnebladen gebruikt. Maar het belangrijkste, geef je lasagne die tijd ook, want dan wordt ie het allerlerkkerst.
Een extra knapperige korst
De beste, lekkerste en meest knapperige korst krijg je.. door in eerste instantie in ieder geval lekker veel kaas te gebruiken. Maar ook door wat oude broodkruimels of panko over je lasagne te strooien. Én door op het einde van de bereidingstijd nog eventjes de grill aan te zetten. Zo krijg je een prachtige knapperige gegratineerde korst op je lasagne.
Heb jij nog extra tips voor mij? Laat het weten in de comments.
Succes met het maken van jouw perfecte lasagne!