Lasagne met bechamelsaus

Lasagne met bechamelsaus

Dit is oprecht de lekkerste lasagne die ik zelf ooit heb gehad. Misschien mag ik dat niet zeggen over een eigen recept, maar dat doe ik toch. Ik maak mijn lasagne altijd met zelfgemaakte bolognesesaus én zelfgemaakte bechamelsaus. En natuurlijk met geraspte Parmezaanse kaas. Om het nog lekkerder te maken bestrooi ik de lasagne altijd met gemalen broodkruimels voordat het de oven in gaat, op deze manier krijg je een heerlijke knapperige kaas/brood korst op je lasagne. Deze tip kun je eigenlijk bij alle ovenschotels gebruiken waar je een extra krokant laagje op wil krijgen.

Deze lasagne serveer je met een lekker frisse Italiaanse salade, met bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten, mozzarella en zongedroogde tomaatjes.

Krijg je eters? Serveer deze lasagne dan met vooraf mijn arancini of vitello tonnato. En als toetje mijn zabaglione, dan heb je echt een mooi Italiaans menu. Smakelijk!

Recept Afdrukken
Lasagne met bechamelsaus
Lasagne met bechamelsaus
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bolognesesaus
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 tl sambal oelek
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram pancetta
  • 1 grote winterpeen of 2 kleintjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten 400 gram per blik
  • rode wijn
  • runderbouillonblokje
  • gedroogde italiaanse kruiden
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Bechamelsaus
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • geraspte parmezaanse kaas
Lasagne
  • 1 pak lasagnavellen gedroogd
  • broodkruimels
  • geraspte parmezaanse kaas
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bolognesesaus
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 tl sambal oelek
  • 2 stuks ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram pancetta
  • 1 grote winterpeen of 2 kleintjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten 400 gram per blik
  • rode wijn
  • runderbouillonblokje
  • gedroogde italiaanse kruiden
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Bechamelsaus
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • geraspte parmezaanse kaas
Lasagne
  • 1 pak lasagnavellen gedroogd
  • broodkruimels
  • geraspte parmezaanse kaas
Lasagne met bechamelsaus
Instructies
Bolognesesaus
  1. Rul het gehakt in een grote wokpan op hoog vuur. Kruid het gehakt goed met zout, peper en sambal. Snipper de uien en de knoflook en bak deze een paar minuten mee met het gehakt. Snijd de pancetta in kleine reepjes en voeg dit ook toe aan het gehaktmengsel. Bak dit ook een paar minuten mee.
    Rul het gehakt in een grote wokpan op hoog vuur. Kruid het gehakt goed met zout, peper en sambal. Snipper de uien en de knoflook en bak deze een paar minuten mee met het gehakt. Snijd de pancetta in kleine reepjes en voeg dit ook toe aan het gehaktmengsel. Bak dit ook een paar minuten mee.
  2. Schil de winterpeen en rasp deze. Voeg ook de geraspte wortel toe aan de pan. Bak dit kort mee, het moet namelijk nog knapperig blijven. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe. Voeg niet al het tomatensap toe anders wordt de saus te vochtig en de wortel te slap. Voeg nu een flinke scheut rode wijn en het runderbouillonblokje toe. Kruid met de gedroogde Italiaanse kruiden en laat het voor ongeveer 30 minuten pruttelen.
    Schil de winterpeen en rasp deze. Voeg ook de geraspte wortel toe aan de pan. Bak dit kort mee, het moet namelijk nog knapperig blijven. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe. Voeg niet al het tomatensap toe anders wordt de saus te vochtig en de wortel te slap. Voeg nu een flinke scheut rode wijn en het runderbouillonblokje toe. Kruid met de gedroogde Italiaanse kruiden en laat het voor ongeveer 30 minuten pruttelen.
Bechamelsaus
  1. Maak ondertussen de bechamelsaus door de boter in een diepe steelpan te smelten. Voeg hier de bloem aan toe zodra de boter volledig is gesmolten. Bak de bloem een paar minuten mee totdat deze gaar is. Verwarm ondertussen de melk in de magnetron of in een apart pannetje. Voeg vervolgens de warme melk beetje bij beetje toe aan de gebakken bloem, totdat je de juiste dikte van de saus hebt bereikt. Rasp de parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de bechamelsaus.
    Maak ondertussen de bechamelsaus door de boter in een diepe steelpan te smelten. Voeg hier de bloem aan toe zodra de boter volledig is gesmolten. Bak de bloem een paar minuten mee totdat deze gaar is. Verwarm ondertussen de melk in de magnetron of in een apart pannetje. Voeg vervolgens de warme melk beetje bij beetje toe aan de gebakken bloem, totdat je de juiste dikte van de saus hebt bereikt. Rasp de parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de bechamelsaus.
Lasagne bouwen
  1. Vet een grote ovenschaal in. Begin met een dun laagje bolognesesaus, giet hier een dun laagje bechamelsaus overheen en leg hier een enkele laag gedroogde lasagnevellen op. Doe dit tot beide sauzen op zijn, je eindigt met een laag bechamelsaus. Rasp hier een goede laag parmezaanse kaas overheen.
    Vet een grote ovenschaal in. Begin met een dun laagje bolognesesaus, giet hier een dun laagje bechamelsaus overheen en leg hier een enkele laag gedroogde lasagnevellen op. Doe dit tot beide sauzen op zijn, je eindigt met een laag bechamelsaus. Rasp hier een goede laag parmezaanse kaas overheen.
  2. Verkruimel 2 sneetjes brood in een keukenmachine en strooi de broodkruimels over de lasagne. Bak de lasagne 45 minuten op een voorverwarmde oven (180 graden). Je kunt de laatste 5 tot 10 minuten de grill aanzetten voor een lekkere gegratineerde kaaslaag. Let wel goed op, want het kan snel verbranden en dat is zonde. Smakelijk!
    Verkruimel 2 sneetjes brood in een keukenmachine en strooi de broodkruimels over de lasagne. Bak de lasagne 45 minuten op een voorverwarmde oven (180 graden). Je kunt de laatste 5 tot 10 minuten de grill aanzetten voor een lekkere gegratineerde kaaslaag. Let wel goed op, want het kan snel verbranden en dat is zonde. Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *