Marokkaanse lamsgehaktballetjes

Marokkaanse gehaktballetjes

Ik maakte laatst Marokkaanse kalfsschenkels met rozijnen en vond dat zo lekker dat ik dit idee ook in dit recept verwerkte. Maar in dit recept verwerk ik de rozijnen ín de gehaktballetjes. Zo heb je heerlijke zoet-hartige gehaktballetjes, wat ik juist zo lekker vind aan de Marokkaanse keuken!

Ook doe ik wat gebakken pijnboompitjes door de gehaktballetjes, zodat ze ook een wat krokanter onderdeel hebben en ook dat is hartstikke lekker! En zo krijg je dus deze heerlijke tajine van gehaktballetjes met kikkererwten. De kikkererwten worden lekker zacht en nemen lekker veel smaak om doordat je ze in de saus laat stoven, samen met de gehaktballetjes.

Lekker om wat verse couscous te serveren bij deze lamstajine van gehaktballetjes. En zelf vind ik het ook lekker om de saus op te deppen met wat Turks brood. En om ook nog wat groenten binnen te krijgen, serveer ik er geroosterde groenten uit de oven bij 🙂

Smakelijk!

Marokkaanse lamsgehaktballetjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Marokkaanse gehaktballetjes

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 800 gram lamsgehakt
  • 70 gram rozijnen
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ras el hanout
  • 1 tl kaneel
  • 1 el harissa
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • scheutje zonnebloemolie

Tajine

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl kaneel
  • 1 el harissa
  • 200 ml passata
  • 200 ml rundvlees- of lamsbouillon
  • 1 blik kikkererwten
  • bosje verse koriander

Instructies

Gehaktballetjes

  • Wel de rozijnen in heet water en bak de pijnboompitjes mooi bruin. Maak de knoflook schoon en hak deze heel fijn.
  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg hier de ras el hanout, kaneel en harissa aan toe. Rasp de schil van de citroen en voeg dit samen met de knoflook en de pijnboompitjes toe.
  • Giet de rozijnen af en dep heel goed droog, doe dit ook bij het gehakt. Breng goed op smaak met peper en zout. Bak een proefballetje om te proeven of je er voldoende zout en peper bij hebt gedaan.
  • Rol vervolgens kleine gehakballetjes van het gehaktmengsel en bak deze rondom mooi bruin in een scheutje olie. Schep ze vervolgens uit de pan en bewaar het bakvet.

Tajine

  • Maak de uien schoon en snipper deze. Bak ze in het bewaarde bakvet in de tajine mooi goudbruin.
  • Maak vervolgens de knoflook schoon, hak deze fijn en voeg deze ook toe aan de pan. Bak een minuutje of 2 mee met de ui.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree ras el hanout, kaneel en harissa toe en bak nog een paar minuutjes mee.
  • Ontdoe de kikkererwten van hun velletje en spoel ze af onder koud water.
  • Voeg dan de passata, bouillon en kikkererwten toe. Doe ook de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat zo'n 30 minuutjes pruttelen met de tajine gesloten.

Serveren

  • Garneer de tajine met verse koriander en serveer met versgebakken brood en/of couscous.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.