Albòndigas: Spaanse gehaktballetjes

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes

I love foodsharing en de meest geweldige manier van foodsharing vind ik toch wel een heerlijke uitgebreide tapasmaaltijd. Net daarna komt een goede rijsttafel :p Het is toch heerlijk om zoveel verschillende gerechtjes te kunnen proeven! En daarnaast is de Spaanse keuken natuurlijk fantastisch.

En laat dit recept nou perfect zijn als onderdeel van een prachtige tafel vol verschillende tapas. Wie kent ze niet? De Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. In Nederland zie je ze sowieso op de menukaart staan in elk tapasrestaurant. In Spanje wat minder, maar ook daar zie je ze hier en daar wel langs komen.

En niet gek vind ik, want who doesn’t love een goede gehaktbal in een lekker sausje? :p Hierbij dus mijn recept voor de heerlijke albóndigas. Het kost even wat tijd, met name omdat je de tomatensaus volledig moet laten inkoken, maar eerlijk, dan heb je ook wat! Een heerlijke volle en rijke tomatensaus met malse smaakvolle gehaktballetjes erin.

En heb je nou geen zin om ook nog andere tapas te maken, dan kun je prima deze albóndigas als hoofdgerecht eten met wat brood en een salade of met pasta (en een salade). Maar heb je nou wel zin in zo’n prachtige tafel vol tapas? Dan heb ik nog veel meer lekkere tapasreceptjes voor je! Waarmee je helemaal los kunt gaan!

Smakelijk! 😉

Albòndigas: Spaanse gehaktballetjes
Pin recept Delen op Facebook
4.25 van 24 stemmen

Albóndigas: Spaanse gehaktballetjes

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Albóndigas

  • 800 gram rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 3 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • bosje verse peterselie

Tomatensaus

  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo tomaten
  • 1 el komijn
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 pot vleesfond à 380 ml
  • scheutje rode wijn
  • 4 el paneermeel
  • scheutje melk
  • verse peterselie

Instructies

Albóndigas

  • Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Meng de knoflook en het gehakt met 3 el paprikapoeder, 2 el komijn, 1 tl cayennepeper, het eitje en kruid goed met peper en zout.
  • Hak de peterselie fijn (of knip het in stukjes) en meng ook door het gehakt. Draai eerst één proefballetje en bak deze. Is het gehakt goed op smaak? Dan kun je alle balletjes gaan rollen, voeg anders nog wat peper en zout toe.
  • Heb je alle balletjes gedraaid? Dek ze dan af en zet in de koelkast om op te stijven. Bak de gehaktballetjes vervolgens rondom mooi bruin en zet deze opzij totdat je de saus hebt gemaakt.

Tomatensaus

  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak in een klein laagje olijfolie een paar minuutjes totdat de sjalotten glazig zijn.
  • Maak ondertussen de rode peper schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg de rode peper toe aan de sjalotten in de pan en bak ook eventjes mee. Bak vervolgens de tomatenpuree een paar minuutjes mee, samen met 1 el komijn en 1 el paprikapoeder.
  • Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Voeg dit ook toe aan de pan, samen met een scheutje rode wijn en de pot vleesfond. Meng 4 el paneermeel met een klein scheutje melk en voeg dit ook aan de pan toe. Laat zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  • Voeg na deze ongeveer 1 uur de gehaktballetjes toe en laat deze zonder deksel nog een half uurtje meestoven in de pan. Roer regelmatig. Bestrooi de albóndigas met wat verse peterselie en serveer als onderdeel van een tapasmaaltijd. Of serveer als hoofdgerecht met pasta of brood.

16 reacties

  1. 4 sterren
    Beste Evie, is het de bedoeling dat je de gehaktballetjes bakt voordat je ze bij de saus doet? Dat wordt me uit jouw recept niet goed duidelijk. Ik wil ze vanavond maken, het klinkt wel erg goed!

    • Hoi! Je hebt helemaal gelijk, dat stond er niet duidelijk in. En heb ik meteen even voor je aangepast 😉 Het is inderdaad de bedoeling dat je ze eerst even bakt voordat je ze bij de saus doet.

      Leuk dat je ze gaat maken! Smakelijk alvast 🙂

      Groetjes,
      Evie

  2. 5 sterren
    Wat een heerlijk gerecht. Ik had eerlijk gezegd wat twijfels met betrekking tot de hoeveelheid specerijen, maar het was precies goed. Bij het hete weer van nu zijn ze koud ook erg lekker!

    • Wat een superlieve reactie, bedankt! ? Heb ze zelf nog niet koud op, maar kan me inderdaad voorstellen dat dat nu ook heerlijk is!

    • Dat kun je inderdaad doen, ik ben daar zelf vaak wat te lui voor.. en stoor me niet echt aan de velletjes in de saus. Maar als je het écht perfect wil hebben, kun je de tomaten inderdaad ontvellen. Maar als je lui bent zoals ik, wordt het ook hartstikke lekker 😉

      • 5 sterren
        Ik heb ze inderdaad niet ontveld en dat heeft ons niet gestoord. Ze waren heerlijk, samen met jouw recept voor gebakken chorizo in rode wijn hebben we een tapas-avondje gehouden. Bedankt voor je goede receptie!

    • Hoi Lys,

      Bedoel je amandelmeel? Dat zou in theorie moeten kunnen, heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik lees wel dat het een goede vervanger is 🙂 Dus dat zou je inderdaad kunnen proberen.

      Groetjes,
      Evie

4.25 from 24 votes (20 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.