Gang #3 van mijn tweede 8-gangendiner voor deze kerst, met wijntips van Michelle! En man, man, man wat was dit een heerlijk gerecht! En de winepairing was ook echt fantastisch! Het moeilijkste aan dit gerecht vond ik eerlijk gezegd wel het doden van de kreeft. Ondanks dat je ‘m verdoofd, hij gaat nog wat stuiptrekkingen hebben nadat je het mes recht door z’n kop hebt gestoken en hij eigenlijk echt zeker dood is. Dat vond ik best pittig. Maar ergens ook wel goed om een keer zelf mee te maken, geeft je wel wat meer besef van waar je eigenlijk mee bezig bent.
En hoe stressvrijer een kreeft doodgaat, hoe lekkerder het vlees is 🙂 Dus niet alleen goed voor het beestje, maar ook voor jouw eindresultaat. Want als je mooi zachtzoet kreeftenvlees hebt, heb je echt heerlijke broodjes! De briochebroodjes zijn namelijk ook heerlijk zoet, wat er dus fantastisch bij past 🙂 Wel een vrij vet gerechtje, want de mayo is natuurlijk ook vettig en de kreeft heb je in boter gebakken. En daar past natuurlijk ook een mooie romige wijn bij!
Michelle koos een prachtige witte wijn uit de Rhône die vol en romig was, maar ook nog wat frisheid had. Daardoor paste de wijn heerlijk bij het romige van de kreeft en de mayonaise, maar gaf het ook een kleine frisse tegenhanger. Echt een supermooie combi!
Geniet ervan 🙂
Mini lobster rolls met gerookte kreeftenmayo
15 december 2025Extra benodigdheden
- (stand)mixer met deeghaken
- staafmixer
- rookpistool (optioneel)
Ingrediënten
Briochebroodjes
- 150 ml lauwwarme melk
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el suiker
- 2 eieren
- 370 gram patentbloem
- 120 gram zachte ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 1 tl zout
- 1 extra ei
- extra roomboter
Kreeftenolie
- 1 levende kreeft
- olijfolie van goede kwaliteit voldoende om de kreeftenschalen onder te zetten
- snuf saffraan
- snuf paprikapoeder
- zout en peper
Gerookte kreeftenmayonaise
- 2 eidooiers
- 0,5 tl citroensap
- snuf msg
Garnering
- romaine sla
Instructies
Briochebroodjes
- Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen. Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
- Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg. Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
- Leg een bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier. Kneed het deeg even kort door op je aanrechtblad en rol en een wat langere brede rol van.
- Snijd gelijke stukjes van het deeg. Ik maakte er zo'n 12 kleine broodjes van. Maak nu een kommetje van je hand en leg deze over het deeg. Door een draaiende beweging te maken met je hand op het aanrechtblad bol je het deeg op. Knijp vervolgens de onderkant van het deeg wat bij elkaar totdat je een ovaalvormig broodje hebt. Door het deeg bij elkaar te knijpen zorg je dat de bovenkant strakker komt te staan en krijg je mooi gevormde broodjes.
- Dek af met plasticfolie en laat vervolgens 1,5 tot 2 uur rijzen. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden. Kluts het extra eitje en bestrijk hier de broodjes mee. Bak ze in 15 tot 20 minuten mooi bruin.
- Smelt een klontje boter en bestrijk hier de broodjes mee als ze net uit de oven komen. Leg er dan een schone theedoek overheen en laat afkoelen.
Kreeftenolie
- De meest humane manier om een kreeft te doden is deze eerste een half uurtje in de diepvries te leggen, zodat hij verdoofd is. Steek daarna in één strakke beweging een scherp mes door de kop heen en snijd deze recht doormidden.
- Leg de kreeft dan in kokend water en kook voor ongeveer 5 minuutjes zodat je de kreeft wat makkelijker kan pellen.
- Draai de kop van de kreeft en kraak de schaal van het lijfje (makkelijk met stevig hakmes). Haal het vlees eruit en kraak ook de schalen en poten (met een notenkraker), haal daar ook het vlees uit. Let op! Bewaar álle schalen én de kop!
- Snijd het vlees in even grote stukjes en bewaar afgedekt in de koelkast. Zet de schalen en de kop (snijd deze evt. kleiner) in een pannetje met voldoende goede kwaliteit olijfolie zodat alles onderstaat.
- Verwarm dit op laag vuur tot warm en laat ongeveer een uurtje trekken zodat de smaken in de olie trekken. Zeef daarna goed (evt. door een kaasdoek), vang de olie op en laat afkoelen.
Gerookte kreeftenmayonaise
- Pureer de eidooiers met het citroensap en de msg tot een mooie egale consistentie. Voeg vervolgens steeds een beetje extra van de kreeftenolie toe en pureer steeds. Totdat je een mooie dikke mayonaise hebt. Breng op smaak met peper en zout.
- Rook de mayonaise nu even kort met het rookpistool (goed afgedekt met plasticfolie) en laat de rook goed intrekken. Doe de kreeftenmayonaise daarna over in een spuitzak.
Kreeft bakken
- Verhit een flinke klont boter in een pannetje en bak hier de kreeftenstukjes kort in. Breng op smaak met peper en zout.
Borden opmaken
- Snijd 4 briochebroodjes van bovenaf met een scherp broodmes net niet doormidden. Pak een blaadje van de romaine sla en leg dit in het broodje. Verdeel hier de stukjes kreeft over en verdeel er de kreeftenmayo tussen.






