Overnight focaccia caprese

Overnight focaccia caprese (no knead)

Ik zag het wel eens voorbijkomen, maar was er toch altijd een beetje sceptisch over. Kun je echt goed brood bakken zonder het deeg eerst goed te kneden? Tijd om het uit te testen! Conclusie: Ja dat kan, en het is nog eens echt lekker ook!

Als onderdeel van het experiment liet ik het deeg ook nog 2 dagen fermenteren in de koelkast voor een goede smaakontwikkeling. En omdat ik het brood eigenlijk pas 2 dagen later nodig had en die dag geen tijd had om het te maken. Win-win dus, want het kwam qua timing goed uit en gaf ook nog eens een extra lekkere smaak aan de focaccia!

In principe kun je focaccia natuurlijk overal mee aftoppen, maar ik koos deze keer voor een simpele topping van tomaatjes en mozzarella, gebaseerd op de simpele caprese salade. Maar je kunt het recept natuurlijk gewoon als basis gebruiken en je eigen topping kiezen 🙂

Smakelijk!

Overnight focaccia caprese
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Overnight focaccia caprese (zonder kneden)

Voorbereiding 4 uur
2 dagen
Totale bereidingstijd: 2 dagen 4 uur
Porties: 1 focaccia
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Deeg

  • 1 zakje gedroogde gist à 7 gram
  • 0,5 tl suiker
  • 500 ml lauwwarm water
  • 530 gram (Amerikaanse) patentbloem
  • 1 el zout

Topping

  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • grof zeezout

Instructies

  • Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Spatel vervolgens de bloem en het zout erdoor totdat alles net gemengd is.
  • Doe wat olijfolie in een grote kom en stort hier het deeg in. Sprenkel hier ook nog wat extra olijfolie overheen.
  • Knoop hier een plastic zak omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in zo'n 1 tot 1,5 uur in volume verdubbelen.

Stretch & Fold

  • Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
  • Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
  • Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 minuutjes rusten.

Overnight

  • Wrijf een grote vierkant bakvorm, ovenschaal of braadslee in met olijfolie en stort hier het deeg in. Sprenkel hier ook nog wat extra olijfolie overheen. Knoop de zak hier weer goed omheen en zet 2 dagen en nachten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het in zo'n 2 tot 3 uur op kamertemperatuur komen en rijzen.

Focaccia afbakken

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Verdeel nog wat extra olijfolie over het deeg en maak putjes in het deeg met je vingers, houd luchtbellen zoveel mogelijk heel.
  • Verdeel de tomaatjes over de putjes in het deeg. Scheur de mozarella in stukjes en verdeel dit ook over het deeg. Strooi er wat grof zeezout overheen.
  • Bak de focaccia in zo'n 20 minuutjes mooi krokant en luchtig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.