Ik vind pepperoni heerlijk! Maar zo lastig om goede te krijgen.. Dus toen ik een mooie portie op de kop tikte bij Novitalia (Italiaanse groothandel bij Amsterdam) besloot ik er wat lekkere dingetjes mee te maken, naast gewoon ‘pizza’ :). Dus ik maakte dit heerlijke pepperoni pizzabrood! Op basis van mijn babka recept.
Een heerlijk luchtig verrijkt brood (boter en ei in het deeg brengt veel extra smaak!) met een vulling van spicy pepperoni, sticky kaas en heerlijke simpele tomatensaus. Ik had deze keer geen zin om de tomatensaus zelf te maken, dus maakte ik de pizza babka met kant-en-klare pizzasaus. Op zich kun je best prima (gekoelde) verse varianten krijgen. Je kunt bijv. ook pastasaus gebruiken, gewoon wat je lekker vindt. En wil je de saus wel graag zelf maken, zeker doen!
Wil je langer genieten van je pizzabrood? Snijd de babka dan in plakjes en vries ze apart (of per 2) in. Zo kun je altijd genieten van een heerlijk stukje pizzabrood, het blijft namelijk net zo lekker! Even laten ontdooien en het is weer zo goed als vers 🙂
Smakelijk!
Pizza babka met pepperoni
Extra benodigdheden
- broodvorm
Ingrediënten
Babka deeg
- 70 ml lauwwarme melk
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el suiker
- 2 eieren
- 330 gram patentbloem
- 100 gram zachte boter
- 1 el zout
Vulling
- 1 bakje verse pizzasaus
- pepperoni
- 1 zakje geraspte mozzarella
Instructies
Deeg maken
- Verwarm de melk tot lauwwarm, doe dit samen met de gist en suiker in een ruime kom. Roer even door met een vork en laat 10 minuutjes staan tot het begint te schuimen.
- Gaat het niet schuimen? Dan kan het zijn dat je melk te heet was (daardoor gaat je gist dood) of je gist was oud, waardoor het niet meer werkt. Begin in dat geval opnieuw.
- Voeg na 10 minuten de bloem en eieren toe en kneed zo'n 5 – 10 minuten (het makkelijkste met standmixer met deeghaak). Voeg vervolgens blokje voor blokje de zachte boter toe. Voeg telkens pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg.
- Voeg na alle boter het zout toe en kneed nog zo'n 5 minuten door.
Babka maken
- Bebloem je aanrechtblad en stort hier het deeg op uit en rol het met de deegroller uit tot een rechthoekig deeglap (ongeveer 0,5 – 1 cm dik).
- Bestrijk de deeglap met de pizzasaus en beleg met plakjes pepperno. Verdeel er vervolgens de helft van de geraspte mozzarella overheen.
- Rol het deeg vervolgens in de lengte op, zodat je een mooie lange deegrol krijgt.
- Snijd de deegrol met een scherp mes doormidden en maak van de 2 strengen een soort brood twister. Draai goed vaak zodat de vulling mooi verdeeld zit door het brood.
- Vet een groot cakeblik (of een broodvorm) in met boter of olie en leg hier de broodvlecht in. Bestrooi met alle vulling die eruit is gevallen tijdens het vlechten.
- Dek af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warm plekje.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de geraspte mozzarella en de rest van de amandelen over de gerezen babka heen (zoveel als jou zelf lekker lijkt) en bak de babka in 30 minuten mooi goudbruin.
- Eet de babka als deze nog (lauw)warm is met wat zeezoutboter of gewoon lekker zo!