Polenta eet ik eigenlijk veel te weinig, dit is namelijk zo heerlijk romig en lekker, als je het goed op smaak brengt met bouillon, melk en parmezaanse kaas. En in combinatie met deze chorizo worstjes in pittige tomatensaus is het helemaal geweldig!
Ik nam laatst wat rauwe chorizoworstjes mee uit Valencia, maar de Lidl heeft tijdens de Spaanse actieweken ook heerlijk chorizo braadworstjes (of ‘cooking chorizo’), verpakt per 6 worstjes. Deze zijn ook echt heel erg goed! Als ze deze worstjes in de actie hebben, sla ik er vaak wat extra in, deze kun je namelijk prima invriezen.
Zodat je later dus dit soort lekkere gerechtjes kan maken! Laatst maakte ik er ook een heerlijk recept met orzo en chorizo met gamba’s in een rood wijn sausje mee. Viel ook erg goed in de smaak!
Geniet ervan 🙂
Polenta met chorizo worstjes in tomatensaus
Ingrediënten
Chorizo worstjes in tomatensaus
- scheutje olijfolie
- 8 chorizo worstjes
- 2 rode uien
- 1 rode peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 500 gram gezeefde tomaten (passata)
- scheut rode wijn
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 1 el balsamico azijn
- 1 el bouillonpoeder
Polenta
- 1 liter kippenbouillon
- 300 gram polenta of geel maismeel
- 100 ml melk
- zout en peper
- parmezaanse kaas naar smaak
Garnering
- verse oregano
- chili flakes
Instructies
Chorizo worstjes in tomatensaus
- Verwarm een scheutje olijfolie in een wok-of stoofpan. Bak hier de chorizoworstjes rondom in bruin.
- Maak de rode uien schoon en snijd deze in ringen. Bak ze mee met de chorizo worstjes totdat ze mooi zacht en lichtbruin zijn.
- Maak de knoflook en rode peper schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak nog ongeveer 2 minuten mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit ook nog een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de passata, een scheut rode wijn, de gedroogde kruiden, balsamico azijn en het bouillonpoeder toe.
- Roer alles goed door elkaar en laat pruttelen totdat de saus mooi ingedikt is.
Polenta
- Maak ondertussen de polenta.
- Afhankelijk van het soort polenta dat je gebruikt, kan de kooktijd variëren. Er bestaat namelijk snelkookpolenta welke in een paar minuten klaar is en echte polenta die een half uur nodig heeft om te garen.
- Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de kippenbouillon en melk. Voeg naar smaak peper, zout en parmezaanse kaas toe.
- Blijf goed roeren zodat het niet aan de bodem van de pan aanbakt. Proef regelmatig, de polenta is gaar als deze niet meer korrelig is en lekker romig smaakt.
- Schep de polenta in 4 borden en verdeel hier de chorizo worstjes met tomatensaus overheen.
- Garneer eventueel met wat verse oregano en gedroogde chili flakes.