Misschien heb je het wel eens in de winkel zien liggen, maar heb je geen idee wat je er mee kunt? Bacalhau is gezouten en gedroogde kabeljauw, waardoor deze een heel stuk langer houdbaar is! En ook anders van smaak is dan gewone kabeljauw. En daar kun je heerlijke gerechten mee maken!
Voordat je met bacalhau kunt koken, moet je het wel eerst een lange tijd ontzouten. Begin dus op tijd! Want anders is je vis nog veel te zout. Je ontzout de bacalhau door deze gedurende 48 uur te weken in water (en in de koelkast te bewaren). Na deze periode kun je de bacalhau in je gerecht verwerken!
In Portugal weten ze heel goed hoe dat moet. Daar vind bacalhau in elk restaurant denk ik wel op de kaart. Maar hier in Nederland is het een stuk minder bekend. Laten we daar verandering in brengen! Met dit recept maak je er de lekkerste ovenschotel mee. De Portugese keuken verdient meer bekendheid in Nederland 🙂
Geïnspireerd op het Portugese gerecht: bacalhau com natas, maar dan met een twist er aan. ‘Com natas’ betekent namelijk met room, maar dat gaat niet in deze ovenschotel. Ik gebruikte namelijk de bechamelsaus van mijn moussaka gerecht (past heerlijk!). Daarnaast voegde ik wat gebakken champignons toe en karamelliseerde ik de uien lekker zoet en zacht.
Een heerlijk Portugees geïnspireerd recept dus! En extra leuk om uit te proberen als je nog nooit bacalhau hebt gehad, want hierna wil je niet anders meer!
Smakelijk 🙂
Portugese bacalhau ovenschotel
Ingrediënten
- 500 gram gezouten bacalhau
- melk
- 4 grote aardappels
- 4 uien
- klontje boter
- 300 gram kastanjechampignons
- 2 teentjes knoflook
- peper
- 1 el gedroogde peterselie
Bechamelsaus
- 70 gram boter
- 70 gram bloem
- 700 ml melk
- 2 eidooiers
- verse nootmuskaat
Gratineren
- 1 zakje geraspte mozzarella
Instructies
Voorbereiding
- Ontzout de bacalhau door deze 48 uur lang in een koud waterbad te leggen (afgedekt in de koelkast). Ververs het water het liefst om de 4 uur. Spoel de bacalhau na het weken goed af.
Bacalhau ovenschotel
- Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Verhit een klontje boter in een grote wokpan en karamelliseer de uien in zo'n 30 minuten mooi lichtbruin.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd in heel dunne plakjes. Kook de aardappelen in gezouten water in 10 minuutjes zacht. Giet af en zet opzij totdat je ze nodig hebt.
- Kook de ontzouten bacalhau 15 minuutjes in melk (zoveel dat de bacalhau net onder staat). Laat afkoelen en verwijder de huid en graten. Zet dit ook opzij.
- Maak de champignons schoon en snijd in plakjes. Bak mee met de gekaramelliseerde uien en breng op smaak met gedroogde peterselie en zwarte peper.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
- Pluk de bacalhau in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan. Proef en breng, indien nodig, op smaak met zout. Dit is waarschijnlijk niet nodig omdat de bacalhau nog wat zoutig is.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bechamelsaus
- Verwarm de boter in een hoge pan totdat deze begint te schuimen. Voeg dan de bloem toe en bak zo'n 5 minuutjes. Voeg in een straaltje de melk toe en roer goed met de garde om een mooie smeuïge bechamelsaus te krijgen. Breng op smaak met verse geraspte nootmuskaat en haal de pan van het vuur.
- Klop er nu 2 eidooiers doorheen (de eiwitten heb je niet nodig) en roer totdat je een mooie egale bechamelsaus hebt.
- Doe het bacalhau mengsel over in een grote ovenschaal en giet hier ongeveer tweederde van de bechamelsaus overheen.
- Verdeel hier de plakjes aardappel overheen en schenk daar de rest van de bechamelsaus overheen. Bestrooi dit vervolgens met de geraspte mozzarella totdat je een mooi kaasdakje hebt.
- Gratineer in de oven voor zo'n 30 minuten of totdat de kaas mooi gegratineerd is (zoals op de foto).