Moussaka

Moussaka

Ik had eigenlijk nog nooit moussaka op, tot mijn laatste vakantie toen ik naar Griekenland ging. We aten een heerlijke romige moussaka aan het strand met uitzicht over zee. Met een heerlijke cocktail erbij. En man man wat was dat lekker zeg! Diepe smaken gecombineerd met de zachte zoete aubergines en de heerlijke romige bechamelsaus. Ik was meteen verkocht!

Ik vind moussaka eigenlijk een mix van een cottage pie, lasagne en bobotie. Alledrie heerlijke gerechten waarvan deze moussaka allemaal wat weg heeft. Een Griekse lasagne met de diepe smaken van een cottage pie en de heerlijke kruidigheid van een bobotie. Echt, dit moet je proberen!

En ik geef wel toe, hij smaakte niet zoals in Griekenland.. Maar ik weet niet meer zo goed of die nou lekkerder was of die van mij. Ik heb in ieder geval van allebei heerlijk genoten! Hopelijk geniet jij ook van deze moussaka.

Wil je voor een iets gezondere moussaka gaan? Laat dan de aardappelen weg en gebruik wat extra aubergines. Ik zou niet aan de bechamelsaus zitten als ik jou was, want die is zo megalekker! Die maakt het gerecht tot wat het is.

Smakelijk!

Moussaka uit de oven met aubergine, gehakt, aardappel en bechamelsaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 3 stemmen

Moussaka

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • zout
  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 gram lamsgehakt
  • peper
  • 2 el kaneel
  • 1 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 lamsbouillonblokje
  • 2 el tomatenpuree
  • flinke scheut rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 3 grote aardappels

bechamelsaus

  • 70 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 700 ml melk
  • 150 gram geraspte oude kaas + wat extra om te gratineren
  • 3 eidooiers

Instructies

  • Snijd de aubergines in plakken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout en laat dit 20 tot 30 minuutjes staan. Verwarm de oven voor op 200 graden en dep de aubergines vervolgens droog. Bak de aubergines ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven totdat ze zacht en lichtbruin zijn (zet de oven niet uit!). Schil ondertussen de aardappelen, snijd deze in dunne plakjes en kook deze in gezouten water 10 tot 15 minuten totdat de plakjes zacht zijn. Giet af en zet opzij.
  • Maak ondertussen de uien en knoflook schoon en snipper deze. Rul het lamsgehakt met wat peper en zout in een grote wokpan en bak vervolgens de uien en de knoflook even mee. Voeg alle kruiden en de tomatenpuree toe en bak dit nog een paar minuutjes mee. Voeg dan de rode wijn, het bouillonblokje en de tomatenblokjes toe en roer goed door. Laat dit even pruttelen totdat het gehaktmengsel wat droger is. Zonder deksel zal dit ongeveer 20 minuutjes duren
  • Nu kun je de bechamelsaus gaan maken. Verwarm de boter in een hoge pan totdat deze gesmolten is. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Je krijgt nu een soort van droge pasta. Bak deze 5 minuutjes totdat de bloem gaar is. Nu ga je de bechamelsaus maken door de melk beetje bij beetje toe te voegen. Afhankelijk van de dikte die je wil, voeg je meer of minder melk toe. Je bent hier op zoek naar een mooie gladde dikke saus die toch dun genoeg is om te gieten, maar nog wel mooi stevig is. Voeg als je deze consistentie hebt de kaas toe en laat deze smelten. Haal de bechamelsaus van het vuur en klop er de eidooiers doorheen. Blijf roeren om ervoor te zorgen dat je geen roerei krijgt.
  • Tijd om de moussaka samen te stellen! Begin met de laag aubergines, schep hier het gehaktmengsel op en dek deze af met de aardappelschijfjes. Giet hier vervolgens de bechamelsaus overheen en bestrooi met een klein beetje geraspte kaas. Bak de moussaka ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven totdat de kaas mooi gegratineerd is. Niet donker of krokant genoeg? Zet dan nog eventjes de grill aan. Houd het wel goed in de gaten! Het zou zonde zijn als de moussaka aanbrandt.

2 gedachten over “Moussaka”

  • 5 sterren
    Ze begonnen hier enigszins sceptisch te eten toen ze de ingrediënten (aubergine ) lazen, maar de schaal is schoon op en het was echt lekker! Alle zes hebben we gesmuld ! Dank voor deze lekkere versie Evie

    • Wat een heerlijke reactie weer! Ze hoeven inderdaad niet bang te zijn voor ‘vieze’ aubergine, want dit is gewoon een heerlijke ovenschotel! Een beetje een Griekse lasagne vind ik altijd 😉 Fijn dat jullie er weer zo van genoten hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.