Ik vind het altijd heel erg leuk en lekker om zelf pasta te maken en dan met name de gevulde pasta’s! Je kunt namelijk zoveel smaak in een ravioli of tortellini krijgen, zoveel meer dan die dingen uit de supermarkt. Deze keer maakte ik een vulling op basis van de all’amatriciana saus. Dus met pittige tomatensaus en guanciale!
En dat was weer super lekker 🙂 In dit gerecht zit namelijk écht heel erg veel smaak. Een beetje aan de zoutige kant, maar daar houd ik zelf heel erg van. Als ik gevulde pasta maak, maak ik altijd lekker veel, zodat ik wat kan invriezen en altijd een lekkere pastamaaltijd in huis heb!
Als ik pasta eet, serveer ik er eigenlijk altijd sla bij. Zo kun je gewoon lekker pasta eten, maar krijg je ook je portie groenten binnen 🙂 Wel zo fijn!
Smakelijk 🙂
Ravioli all’amatriciana
Extra benodigdheden
- pastamachine
- keukenmachine of blender
Ingrediënten
Ravioli vulling
- 300 gram guanciale
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knolfook
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el balsamico azijn
- 100 ml vleesfond
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas
- chili flakes
Pastadeeg
- 300 gram pastaboem tipo 00
- 3 grote eieren
- snuf zout
- scheutje goede olijfolie
Saus
- 100 gram guanciale
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 pakje passata
- 100 ml vleesfond
- 1 el balsamico azijn
- scheutje rode wijn
- zout en peper
- chiliflakes
- geraspte parmezaanse kaas
- verse peterselie
Instructies
Vulling
- Snijd de guanciale in stukjes en bak in een droge pan mooi bruin en krokant. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak mee totdat de ui gaar is.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan en bak nog een paar minuutjes mee.
- Voeg het blik tomaten toe, samen met het fond, de balsamico azijn, geraspte parmezaan en breng op smaak met chili flakes.
- Laat inkoken tot een mooie dikke saus en pureer de saus grof. Dek af en laat volledig afkoelen.
Pastadeeg
- Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
- Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
- Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Pastadeeg uitrollen
- Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
- Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
- Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
- Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
- Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
- Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Maak je vingers nat met wat water en maak hier de randjes (net rondom de vulling) lichtjes mee nat.
- Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
- Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Saus maken
- Snijd de guanciale in blokjes en bak in een droge pan mooi bruin en krokant. Schep de guanciale uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het bakvet.
- Maak de sjalot schoon en snipper deze. Bak in het bakvet van de guanciale mooi zacht en gaar. Maak de knoflook schoon, snipper deze ook en bak ook een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de passata, fond, rode wijn en balsamico azijn toe. Breng op smaak met zout, peper en chiliflakes.
Pasta koken en serveren
- Kook de pasta in ruim gezouten water in 6 minuten al dente. Serveer 4 tot 6 ravioli per persoon en verdeel er wat van de saus overheen.
- Garneer met de uitgebakken guanciale, verse peterselie, chiliflakes en wat extra geraspte parmezaanse kaas.