Massaman curry

Massaman curry

Massaman curry is een Thaise curry met rundvlees. De Massaman curry heeft verschillende invloeden van andere landen, waardoor het waarschijnlijk is dat de Massaman niet volledig authentiek Thais is. Zo zitten kunnen er bijvoorbeeld ook ingrediënten in een Massaman curry zitten die meer gemeen hebben met de Indiase of Maleisische keuken.

Op zich maakt het niet zoveel uit waar de Massaman curry vandaan komt, zolang ie maar lekker is. En dat is ie zeker! Ik denk dat de Massaman curry mijn favoriet is. En ik houd heel erg van curry’s. Niet alleen Thaise curry’s maar ook bijvoorbeeld curry’s uit India of Maleisië.

Officieel kun je een Massaman curry ook met andere vleessoorten maken, bijvoorbeeld met lam of kip. Of volledig vegetarisch met alleen maar groenten. Persoonlijk vind ik de Massaman toch echt het lekkerst met heerlijk lang gestoofd rundvlees met nog een lekker randje vet er aan.

Ik at voor het eerst een Massaman curry bij Thais restaurant Sala Thai in Eindhoven. Die vond ik zó lekker dat ik het thuis na moest maken. Deze versie heeft dan ook de smaken en ingrediënten die ik lekker vind. Mijn interpretatie op een Massaman curry dus.

Ik vind Massaman curry het lekkerst met gebakken roti paratha, deze koop je uit de diepvries bij de toko of tegenwoordig ook bij sommige supermarkten. Maar je kunt de Massaman ook met rijst of alleen met een groentegerecht serveren. Aangezien er al aardappels in de curry zelf zitten. Het lekkerst is toch wel om de currysaus met iets op te deppen.

Ik serveer er vaak ook een frisse komkommersalade bij om toch aan mijn portie groenten te komen. Hopelijk kun jij net zo genieten van deze heerlijke massaman curry als ik.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Massaman curry
Massaman curry
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Thailand
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Massaman curry pasta
  • 1 rode peper
  • 2 el trassie garnalenpasta
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 stuks citroengras
  • 4 kruidnagels
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 4 groene kardemompeulen
  • zonnebloemolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
Massaman curry
  • zonnebloemolie
  • 500 gram runderpoulet of sukadelappen
  • 250 gram sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml kokosmelk 1 blik
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 el vissaus
  • 1 tl palmsuiker of donkere basterdsuiker
  • 4 aardappels
  • 50 gram gezouten pinda's
  • verse koriander
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Thailand
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Massaman curry pasta
  • 1 rode peper
  • 2 el trassie garnalenpasta
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 stuks citroengras
  • 4 kruidnagels
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 4 groene kardemompeulen
  • zonnebloemolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
Massaman curry
  • zonnebloemolie
  • 500 gram runderpoulet of sukadelappen
  • 250 gram sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml kokosmelk 1 blik
  • 4 limoenblaadjes
  • 1 el vissaus
  • 1 tl palmsuiker of donkere basterdsuiker
  • 4 aardappels
  • 50 gram gezouten pinda's
  • verse koriander
Massaman curry
Instructies
Massaman currypasta
  1. Snijd de knoflook, gember, rode peper en citroengras (alleen het wit) in grove stukken. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de curry pasta met een flinke scheut olie fijn in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Snijd dan de knoflook, gember, rode peper en citroengras (alleen het wit) in kleine stukjes en maal het fijn in de vijzel met wat olie. Zet opzij totdat je het nodig hebt.
Massaman curry
  1. Snijd het vlees in blokjes en kruid het met wat peper en zout. Bak het in porties rondom bruin in een diepe stoofpan op middelhoog vuur. Zet het opzij totdat je het weer nodig hebt. Snijd de sjalotten fijn en maak de knoflook schoon. Bak de sjalotten een paar minuten, voeg dan de knoflook toe en bak dit 1 minuutje mee. Voeg vervolgens de currypasta toe en bak dit ook een paar minuten mee totdat de keuken lekker begint te ruiken.
  2. Voeg het vlees toe en roer goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk. limoenblaadjes, vissaus en palmsuiker toe. Doe het deksel op de pan en laat het tenminste 2 uur stoven. Hoe langer je het stooft, hoe malser en lekkerder het vlees wordt. Boen de aardappels schoon en snijd deze in hapklare stukken. Dit kan gewoon met schil, maar mag ook zonder als je dat lekkerder vindt. Voeg een half uur voor het einde van de stooftijd de aardappels toe.
  3. Bestrooi de curry met wat pinda's en verse koriander voordat je het serveert. Smakelijk!
    Bestrooi de curry met wat pinda's en verse koriander voordat je het serveert. Smakelijk!
Notities

Tip! Lekker met gekookte pandanrijst of roti paratha en een frisse komkommersalade. Een simpele komkommersalade maak je van 1 komkommer (in stukjes gesneden), 1 rode peper (zonder zaadlijst, fijngesneden), 1 tl suiker, wat zout en een scheutje rozenwater of oranjebloesemwater.



6 thoughts on “Massaman curry”

    • Bedankt Maartje! Trassie heb je in verschillende smaken en vooral sterkten. Dus de hoeveelheid van de trassie die je aan een gerecht toevoegt, zal ook per soort net wat anders zijn. De faja lobi trassie trafasi kun je prima gebruiken voor dit recept. Deze heeft een vrij sterke smaak, dus ik zou voor deze curry eerst 1 el aanhouden. Als je de currypasta dan proeft en je vindt ‘m iets te flauw dan kun je nog wat meer toevoegen 🙂 Succes!

      • Bedankt voor je reactie!
        Ik heb uiteindelijk de Indonesian cooking paste (in block) gekocht van Flower Brand.
        Weet je ook hoeveel gram ik hiervan moet gebruiken?
        En zie ik het trouwens goed dat je ook een ei hebt gebruikt bij het gerecht?
        Ik dacht het te zien op de foto, maar ik zie het niet tussen de ingrediënten staan..

        Groetjes,
        Maartje

        • Hoi Maartje,
          Die gebruik ik zelf ook vaak, is een lekkere 🙂
          Hiervan snijd ik altijd wat stukjes af totdat je ongeveer 1 flink volle eetlepel hebt. Weet niet precies hoeveel gram dit is. Maar deze heeft een vrij sterke smaak, dus dan zou ik 1 el aanhouden ipv 2 zoals in het recept. Je kunt altijd de currypasta proeven, als deze niet zout/umami genoeg is, kun je altijd nog een beetje toevoegen.

          Ik denk dat wat je op de foto ziet een stukje aardappel is, zit namelijk geen ei in 🙂
          Ben benieuwd wat je er van vindt! Succes met het maken van de Massaman curry.

          Groetjes,
          Evie

    • Hoi Geraldine,

      Als je de zaadjes in de peper laat, wordt het wat pittiger. Maar dat is zeker nog lekker ja ?

      Als je de aardappel door pompoen vervangt zou ik het sowieso wat minder lang meekoken, en het zal wat zoeter worden. Maar ik verwacht dat dat ook lekker is ja!

      Ben benieuwd! Laat je weten hoe het is geworden met pompoen?

      Groetjes, Evie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *