Štefani pečenka: Sloveens gehaktbrood

Štefani pečenka: Sloveens gehaktbrood

Ik had weer een gezellige wijn-spijs avond gepland met Michelle van Mies’ Winejournal in Oostblok thema om ook eens wat wijnen uit die hoek te proeven. Nou moet ik zeggen dat ik ook niet heel erg thuis ben in het eten uit die regio. Dus besloot ik me eens te verdiepen in de Sloveense keuken. Een aantal jaar geleden ben ik in Slovenië geweest en ik vond het eten daar heerlijk.

Een van de gerechten die ik die avond maakte was dit Sloveense gehaktbrood. Omdat je het gehaktbrood met eieren vult vond ik dit een heel interessant recept. Zoiets heb je toch nog nooit gehad? Dus ik ben eens gaan onderzoeken hoe je dit gehaktbrood het lekkerst kunt maken en dit heerlijke recept is daaruit gekomen 🙂

Met een heerlijke wijn erbij natuurlijk! Michelle koos een Pinot Noir uit Hongarije voor bij dit gerecht. Een volle en krachtige wijn die niet alleen goed ging bij dit gehaktbrood, maar ook bij het gerecht dat we daarna maakten, Sloveense Jota, maar deze komt later nog online 🙂

Smakelijk!

Štefani pečenka: Sloveens gehaktbrood
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Štefani pečenka: Sloveens gehaktbrood

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 kilo half om half gehakt
  • 100 gram (oud) wit brood
  • 100 ml melk
  • 1 ui
  • scheutje olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • bosje verse peterselie
  • paar takjes verse tijm
  • 3 tl Hongaars paprikapoeder
  • 2 tl dijon mosterd
  • zout en peper
  • 60 ml runderfond

Instructies

  • Kook de 6 eieren in zo'n 8 minuutjes hard. Laat de eieren schrikken en laat ze afkoelen.
  • Laat het brood weken in de melk totdat het mooi zacht is en uit elkaar valt.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olie in een pan en bak hier de ui zacht glazig in.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de ui in de pan en bak nog zo'n 2 minuutjes mee. Laat afkoelen
  • Hak de peterselie fijn en ris de tijmblaadjes van de takjes.
  • Meng alle overige ingrediënten voor het gehaktbrood – behalve de runderfond. Voeg de peterselie, tijm, gebakken uien (en knoflook) en het geweekte brood met de melk toe.
  • Breng ruim op smaak met peper en zout en kneed goed door elkaar. Ben een klein stukje van het gehakt om te proeven of er voldoende zout (en peper) in zit. Breng evt. nog extra op smaak na het proeven.
  • Vet een ovenschaal in en doe hier de helft van het gehakt in. Maak in het midden een soort van greppel voor de eieren.
  • Pel de eieren en leg deze in de 'greppel' in het gehaktmengsel. Dek het af met de andere helft van het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en giet de runderfond over het gehaktbrood heen. Bak in ongeveer 1 uur gaar.
  • Besprenkel het gehaktbrood met een beetje olie en zet nog ongeveer 10 minuutjes de grill aan totdat de bovenkant mooi krokant is.
  • Snijd in plakjes en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.