Tomatentartare met zeebaars ceviche en rode peper

Tomatentartare met zeebaars ceviche

De inspiratie voor dit receptje deed ik op een heel bijzondere plek in Zuid Afrika op. Wij hadden een heerlijk verblijf geboekt van Nederlandse eigenaren, waarvan de man vroeger in Nederland chefkok is geweest. Daar boekten wij dus graag een diner bij toen ons dat aangeboden werd!

En het voorgerechtje dat ons werd geserveerd was vergelijkbaar met dit gerechtje. Ik vond het zo lekker en zo’n goed idee, dat ik besloot om het zelf ook eens te maken! In ieder geval mijn versie ervan dan 🙂 En dat is dit heerlijke Kerstvoorgerechtje geworden!

Met een bodem van tomatentartare en een dakje van zeebaars ceviche. Lekker fris, dus een mooi gerecht om je diner mee te beginnen! Hoeft natuurlijk niet per se met Kerst, kan ook gewoon als je eens wat luxer wilt koken natuurlijk! Drink er een fris wijntje bij, bijvoorbeeld een Riesling of een Vino Verde

Smakelijk!

Tomatentartare met zeebaars ceviche en rode peper
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Tomatentartare met zeebaars ceviche

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • serveerring

Ingrediënten

Tomatentartare

  • 750 gram romatomaten
  • 50 gram water
  • 50 ml azijn
  • 25 gram suiker
  • 1 el zout

Zeebaars ceviche

  • 200 gram zeebaarsfilet
  • 2 limoenen
  • 50 ml ponzu

Garnering

  • rode peper in ringetjes
  • limoenrasp

Instructies

Tomatentartare

  • Kook een flinke pan water en zet een grote kom ijskoud water klaar. Kerf de boven- en onderkant van de tomaten als een kruis in met een scherp mes.
  • Dompel de tomaten eerst een paar seconden in het kokend water, daarna in het ijskoude water. Nu kun je de tomaten supersimpel ontvellen.
  • Verwijder de pitjes met een lepeltje zodat je enkel het ontvelde vruchtvlees overhoud. Snijd dit in kleine stukjes.
  • Breng het water met de azijn, suiker en het zout aan de kook, totdat de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur af.
  • Roer hier de tomatenblokjes doorheen en laat even marineren (mag zo lang als je wil). Giet dit wel af voordat je het serveert.

Zeebaars ceviche

  • Snijd de zeebaars in even grote (dunne) reepjes. Doe in een kommetje (en zet afgedekt in de koelkast als je dit al eerder dan voor het serveren snijdt).
  • Rasp de limoenen (bewaar dit voor de garnering) en pers de limoenen uit. Meng het limoensap met de ponzu. Roer dit 10 minuutjes voordat je gaat serveren door de zeebaars heen.

Serveren

  • Pak een serveerring en zet 4 bordjes klaar. Verdeel zowel het tomatenmengsel (afgegoten) als de zeebaars ceviche in 4 gelijke delen.
  • Schep eerst wat tomatentartare in de serveerring, schep daar de zeebaars ceviche bovenop. Doe dit voor elk bordje.
  • Garneer de tomatentartare met zeebaars ceviche met ringetjes rode peper, de achtergehouden limoenrasp en wat zwarte peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.