Ik maak niet vaak van dit soort ingewikkelde (en lange) recepten, maar voor kerst maak ik een uitzondering. Mijn vriend vindt het heel erg leuk om het dessert te maken met Kerst en dan ook helemaal uit te pakken! Dus voor dit recept heb ik me laten inspireren door verschillende michelin-ster bordjes en recepten. Zodat wij ook zo’n prachtig dessert neer konden zetten.
Ik zou dan ook alleen aan dit recept beginnen als je het écht leuk vindt om lang bezig te zijn met 1 gerecht. Mijn vriend heeft namelijk dit recept gemaakt, terwijl ik de overige gangen heb bereid. Helemaal prima, maar dan heb je wel een idee over hoe lang het kan duren.
Maar man man man, wat was dit lekker zeg! Het ziet er niet alleen fantastisch uit, zo smaakte het ook! Ik vind dit gerecht dus zéker de tijd en moeite waard, maar begin er alleen aan als jij dat ook vindt 🙂 Je maakt hier in ieder geval zéker indruk mee!
Geniet ervan 🙂
Karnemelk panna cotta met rood fruit
Extra benodigdheden
- sifon of slagroomspuit met patronen
- siliconen vormen
Ingrediënten
Rood fruit consommé
- 1 kilo rood diepvriesfruit
- 200 gram suiker
- 100 ml water
- 1 citroen
- 1 tl rozenwater
Roze chocolade
- 300 gram witte chocolade
- roze voedselkleurgel
Meringue shards
- 140 gram eiwit
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram poedersuiker
- gevriesdroogd rood fruit
Panna cotta
- 2 gelatineblaadjes
- 200 ml slagroom
- 125 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- bosje verse munt
- 300 gram karnemelk
Lychee granita
- 500 gram lychees vers of uit blik
- 500 ml spa rood
- 100 gram suiker
Aardbeienschuim
- 300 gram aardbeien
- 200 gram frambozen
- paar takjes verse munt alleen de blaadjes
- 150 ml water
- 75 gram suiker
- 2 gelatineblaadjes
Garnering
- verse aardbeien en/of frambozen
- verse muntblaadjes
Instructies
Rood fruit consommé
- Begin een dag van te voren met het maken van de rood fruit consommé. Deze moet namelijk volledig afkoelen.
- Verwarm het diepvriesfruit samen met de suiker, 100 ml water en het sap van 1 citroen. Doe dit au bain marie en afgedekt (met plasticfolie) zodat het vocht niet verdampt.
- Verwarm dit voor 1,5 uur totdat al het vocht uit het fruit is. Roer er dan 1 tl rozenwater doorheen. Laat het uitlekken door een kaasdoek en vang het vocht op. Laat volledig afkoelen.
Roze chocolade
- Breek de witte chocolade in stukjes en verwarm dit (au bain marie) langzaam. Roer er dan de roze kleurgel doorheen totdat je een mooi roze chocolademengsel hebt.
- Verdeel een dun laagje chocolade over leuke platte siliconen vormpjes of strijk wat uit op een bakpapiertje zodat je mooie shards krijgt. Laat volledig afkoelen (ook even in de koelkast)
Meringue shards
- Verwarm de oven voor op 85 graden (hetelucht). Mix de eiwitten met de hand/standmixer tot stijve pieken. Voeg vervolgens lepel voor lepel de fijne kristalsuiker toe. Voeg steeds pas een nieuwe lepel toe als de vorige lepel suiker volledig is opgenomen, dus niet meer zichtbaar of voelbaar is.
- Spatel vervolgens voorzichtig in delen de poedersuiker door de eiwitten heen totdat je een mooi glanzend mengsel hebt.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer met een spatel de meringue gelijkmatig over de bakplaat. Dit recept is precies goed voor een bakplaat in een oven van 90 cm breed. Wil je minder maken? Halveer dan het recept.
- Maal het gevriesdroogd rood fruit fijn in de keukenmachine of met de blender en strooi dit gelijkmatig over het meringueschuim. Bak in 1 tot 1,5 uur in de voorverwarmde oven.
- Laat de meringue volledig afkoelen en breek daarna in stukken. Bewaar de meringueshards zo luchtdicht mogelijk (niet in de koelkast) zodat ze niet vochtig worden. Anders gaan ze plakken.
Karnemelk panna cotta
- Week de blaadjes gelatine in koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt zo'n 10 minuutjes. Vaak staat op de verpakking hoelang je de gelatine moet laten weken.
- Snijd het vanillestokje doormidden (in de lengte) en schraap het merg er uit. Verwarm dit samen met de slagroom, de suiker en het bosje munt in een pannetje totdat de suiker is opgelost (net tegen de kook aan).
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg deze toe aan de warme room. Roer er vervolgens gelijkmatig de karnemelk doorheen. Zeef dit en giet het mengsel in 6 vormpjes of glaasjes en laat tenminste 4 uur afgedekt in de koelkast opstijven. Gebruik je siliconen vormpjes – laat ze dan ook even kort opstijven in de diepvries.
Lychee granita
- Pel de lychees en verwijder de pitten (of giet ze af als je uit blik gebruikt). Verwarm de suiker samen met 100 ml van de spa rood in een steelpannetje totdat de suiker volledig is opgelost.
- Giet dit bij de lychees, samen met de rest van de spa rood en pureer tot een mooi egaal mengsel. Doe dit in een lage diepvriesbak, zet in de diepvries en maak het om het half uur los met een vork zodat je een mooie granita krijgt.
Aardbeienschuim
- Week de blaadjes gelatine in koud water totdat ze zacht zijn. Dit duurt zo'n 10 minuutjes. Vaak staat op de verpakking hoelang je de gelatine moet laten weken.
- Maak de aardbeien schoon en pureer dit samen met de frambozen en een paar muntblaadjes zo fijn mogelijk. Zeef dit en vang het vocht op.
- Verwarm 150 ml water met 75 gram suiker totdat de suiker volledig is opgelost en je een suikersiroop overhoudt. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze op in de suikersiroop.
- Meng hier vervolgens het gepureerd fruit doorheen. Doe dit in de sifon en koel goed. Schud goed en gebruik 2 patronen..
Bord opmaken
- Leg op elk bord (met hoge rand) 1 panna cotta in het midden. Leg hier de roze chocolade bovenop. Verdeel de granita in een rechte lijn over het bord aan beide kanten van de panna cotta.
- Spuit hier het aardbeienschuim bij en steek de meringue shards ertussen. Garneer met vers rood fruit en muntblaadjes. Giet als laatste de rood fruit consommé erbij en tast toe!