Dit gerecht was wel de hit van de avond hoor! Eigenlijk een heel erg makkelijk recept. Polenta staat bekend als armenvoer en is niet zo moeilijk om te maken. Er zit an sich ook niet zo heel veel smaak aan, maar daardoor is het juist een perfecte begeleider van de super smaakvolle ‘nduja boter. Die ook helemaal niet moeilijk te maken is. Het moeilijkste is denk ik om de coquilles perfect te bakken. Bak ze op relatief hoog vuur zodat ze van buiten mooi bruin en gekaramelliseerd zijn en van binnen nog mooi zacht en maar nét gaar.
En uiteraard hebben we hier weer een lekkere wijn bij! Dit was namelijk gang 3 van het 8 gangen wijn-spijs kerstdiner van Michelle en mij. En ook deze wijn was hét succes van de avond. De wijn en het gerecht waren allebei mega lekker, maar bij elkaar was het nóg beter. En dat is eigenlijk alles wat je wil van een goede wijn-spijs pairing. Meer weten over de wijn? Neem dan even een kijkje bij Michelle.
En nog een leuke tip zodat je dit ook kan maken voor mensen die geen coquilles mogen of lusten. Dit gerecht gaat ook heerlijk met koningsoesterzwammen. Hiervoor snijd je de dikke stam van de paddenstoel in dezelfde vorm als de coquille. Snijd de bovenkant in een ruitpatroon in, kruid ze hetzelfde met peper en zout en bak ze ook in wat roomboter. Smaakt ook heerlijk!
Nog een laatste tip voor de ‘nduja. De supermarkt verkoopt tegenwoordig ook ‘nduja, uit een potje, dit kun je gebruiken, maar ga nog liever op zoek naar verse ‘nduja (in worstvorm). Dit kun je over het algemeen wel vinden bij Italiaanse delicatessen zaakjes of online. Maakt dit gerecht nóg lekkerder!
Geniet ervan 🙂
Coquilles met polenta en ‘nduja boter
Extra benodigdheden
- keukenmachine of blender
Ingrediënten
Polenta
- 1 liter kippenbouillon
- 300 gram polenta
- 100 ml melk
- zout en peper
- parmezaanse kaas naar smaak
Peterselie olie
- flinke bos peterselie
- 1 tl citroensap
- 100 ml goede olijfolie
'nduja boter
- 100 gram 'nduja
- 100 gram boter
Coquilles
- 12 coquilles
- peper en zout
- klontje boter
Garnering
- kiemgroenten
- peper
Instructies
Polenta
- Afhankelijk van het soort polenta dat je gebruikt, kan de kooktijd variëren. Er bestaat namelijk snelkookpolenta welke in een paar minuten klaar is en echte polenta die een half uur nodig heeft om te garen.
- Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de kippenbouillon en melk. Voeg naar smaak peper, zout en parmezaanse kaas toe.
- Blijf goed roeren zodat het niet aan de bodem van de pan aanbakt. Proef regelmatig, de polenta is gaar als deze niet meer korrelig is en lekker romig smaakt. Wordt de polenta te droog? Voeg dan wat extra warme melk of kippenbouillon toe.
Peterselie olie
- Maak ondertussen de peterselie olie. Pureer de peterselie samen met de olijfolie en het citroensap in een keukenmachine of blender. Zeef voor een mooie gladde olie en doe over in een spuitfles of een kommetje.
'nduja boter
- Smelt de boter met de 'nduja in een steelpannetje en houd warm op laag vuur.
Coquilles
- Dep de coquilles goed droog en kruid ze met peper en zout. Verhit een klont boter in een braadpan en bak hier de coquilles kort (maar wel mooi bruin) aan beide kanten. Schep de boter en overheen totdat ze mooi bruin zijn.
Bord opmaken
- Schep op elk bord wat polenta en strijk dit uit. Leg hier 2 coquilles per persoon op en schep er de 'nduja boter overheen en omheen. Garneer met de peterselie olie en wat leuke kiemgroenten.