Bobotie meat pies

Bobotie meat pies

Ik organiseerde een heerlijk Zuid-Afrikaans avondje met Michelle voor leuke wijn-spijs combi’s. En ondanks dat dit eigenlijk gewoon een hoofdgerecht is, serveerde ik het als voorgerechtje. Ik maak namelijk graag meerdere gangen als we wijn-spijs combinaties gaan maken. Maar daarvoor is het eigenlijk een te flink gerecht :p

Ik liet me inspireren door de klassieke Zuid-Afrikaanse bobotie en maakte daar deze leuke meat pies variatie op. Heerlijke kruidige gehakt taartjes met een knapperig deeg eromheen. Heel erg lekker! En daar koos Michelle natuurlijk een mooie rode wijn uit Zuid-Afrika bij uit. En deze moest natuurlijk goed passen bij de kruidige smaken van de bobotie pie, maar daar kan Michelle je alles over vertellen 🙂

Ik gebruikte simpele ramekins voor het maken van deze bobotie pies. Ze hebben een diameter van ongeveer 11 cm. Maar je kunt gewoon kijken wat je in huis hebt. Evt. kun je ook één grote bobotie meat pie maken als je daar een betere vorm voor in huis hebt. Wordt net zo lekker 🙂 Ik vond dit vooral gewoon leuk om een taartje per persoon te serveren 🙂

Smakelijk!

Bobotie meat pies
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Bobotie meat pies

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • bakbonen of gedroogde bonen
  • kleine ronde ovenschaaltjes of springvormen

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 150 gram koude boter
  • 1 ei
  • 2 el ijswater

Bobotie vulling

  • 50 gram sultana rozijnen geweekt
  • handvol blanke amandelen
  • scheutje olie
  • 500 gram gemengd gehakt
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el kerrie
  • 1 tl komijn
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 0,5 tl kurkuma
  • 3 el abrikozenjam of mango chutney
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 eieren
  • 100 ml melk

Afmaken

  • 1 ei

Instructies

Deeg maken

  • Doe de bloem en het zout in een mengkom en voeg hier de koude boter in kleine blokjes aan toe. Kneed dit door elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Voeg dan het ei en het ijswater toe en kneed tot een mooi stevig deeg. Rol het deeg tot een bolletje, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.

Bobotie vulling

  • Wel de sultana rozijnen in heet water en hak de amandelen grof. Bak de amandelen in een scheutje olie in een apart pannetje totdat ze mooi lichtbruin zijn.
  • Bak het gehakt rul in een droge (wok)pan en breng op smaak met peper en zout. Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan het gehakt en bak mee totdat de ui glazig is.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan en bak nog 1 tot 2 minuutjes mee. Voeg dan de kerrie, komijn, chili en kurkuma toe. Bak nog een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan de abrikozenjam (of mango chutney) toe en roer goed door elkaar. Voeg nu ook de gedroogde peterselie, gewelde sultana rozijnen en gebakken amandelen toe. Roer nog een keer goed door elkaar en laat de vulling afkoelen.

Deeg voorbakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in vieren en pak 3 van de 4 deegballen nog even in plasticfolie in terwijl je het eerste taartje uitrolt.
  • Houd ongeveer een derde van je deegbal apart voor het dekseltje. Rol het grootste deel van het deeg uit tot een mooie dunne ronde plak. Vet je ovenschaaltje goed in met boter of olie en bekleed met de deeglap.
  • Leg hier een stukje bakpapier in en doe er de bakbonen in. Doe dit voor alle 4 de deegbollen en pak het deeg voor de dekseltjes nog even in plasticfolie in zodat het niet uitdroogt.
  • Bak de deegbakjes 10 minuten met de bakbonen en dan nog 5 minuten zonder de bakbonen.
  • Rol ondertussen het deeg voor de dekseltjes uit. Mix ook alvast 2 eieren met 100 ml melk. En kluts 1 eitje apart voor het bestrijken van je taartjes.
  • Verdeel de vulling over de 4 deegbakjes en verdeel hier het ei-melk mengsel overheen. Maak de bakjes dicht met het deegdekseltje en bestrijk met het geklutst eitje.
  • Bak de bobotie pies nog 30 minuten en serveer evt. met een frisse salade of met sperzieboontjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.