Tegenwoordig staat er op zaterdag een Italiaanse kraam op de weekmarkt bij mij om de hoek. En daar haal ik onder andere verse ‘nduja. Want daar kan ja zoveel lekkers mee maken! Nou was deze beste man het er niet mee eens toen ik er stoofvlees mee ging maken, maarja de Italianen houden dan ook niet zo van recepten die heel erg van de klassiekers afwijken.. en ik wel!
Deze keer maakte ik er een heerlijke simpele pasta van, met gamba’s, zongedroogde tomaatjes en burrata. Zo maak je een lekkere pittige pasta met sappige gamba’s. En toch lekker romig door de burrata. Ik verdeel altijd gewoon 1 bol burrata in vieren, maar je kunt ook 4 kleine bollen kopen of 2 grote bollen en een halve bol burrata per persoon gebruiken. Te veel burrata bestaat natuurlijk niet :p
Ik maakte deze pasta met linguine, maar je kunt ook welke andere lange pasta kiezen zoals tagliatelle, spaghetti of fettuccine. Keuze genoeg 🙂 Serveer met een frisse salade erbij voor je portie groenten en je hebt een heerlijke avondmaaltijd 🙂
Smakelijk!
Linguine met ‘nduja en gamba’s
Ingrediënten
- 300 gram linguine of andere lange pasta
- 2 sjalotjes
- scheutje olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 200 gram 'nduja
- 2 el paprikapoeder
- 30 gram parmezaanse kaas geraspt
- 400 gram rauwe gamba's (gepeld)
- 0,5 potje zongedroogde tomaten
- bosje verse basilicum
- 1 bol burrata
Instructies
- Kook de linguine al dente in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bewaar ongeveer 1 grote soeplepel van het pastawater.
- Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olijfolie in een grote wokpan en fruit hier de sjalotten in.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee.
- Haal de 'nduja uit het vel (als je verse gebruikt) en voeg dit toe aan de pan. Laat dit smelten onder regelmatig roeren.
- Roer er het paprikapoeder doorheen, samen met de geraspte parmezaanse kaas. Snijd de helft van een potje zongedroogde tomaten in dunne reepjes en voeg dit ook toe aan de pan.
- Roer er vervolgens de gamba's doorheen totdat ze net roze zijn. Breng evt. op smaak met peper, zout en chiliflakes. En roer er een beetje van het pastawater doorheen totdat je een mooie smeuïge saus krijgt.
- Garneer met verse basilicumblaadjes en de burrata.