Ik had tot nu toe nog nooit Boeuf bourguignon gemaakt! Niet te geloven, toch? Zeker niet omdat ik al ontzettend veel stoofvlees recepten online heb staan en eigenlijk het hele jaar door stoofvlees maak en eet, ook in de zomer. Werd dus wel tijd om deze klassieker eens op het menu te zetten!
En hij is net zo lekker geworden als ik had verwacht, heel blij mee dus! Ik weet overigens dat er geen zilveruitjes in horen, maar pareluitjes. Helaas vond ik de niet zo makkelijk om te vinden. Dus heb ik de zilveruitjes afgespoeld en deze er op het einde doorheen geroerd. En da is ook erg lekker! Kun je wel pareluitjes vinden. Voeg deze dan tegelijk met de wortel toe en stoof tot beiden zacht zijn 🙂
Ik serveerde gewoon lekker knapperig warm brood bij de boeuf bourguignon om die heerlijke saus op te deppen, maar je kunt er denk ik ook wel gebakken aardappeltjes bij serveren, of tip me als je een ander idee hebt.
*Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Enjoy!
Boeuf bourguignon
Ingrediënten
- 1 kilo riblappen
- klont boter
- zout en peper
- 200 gram gerookt spek aan een stukje
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- 1 fles rode wijn Van 750 ml, bijv. Merlot
- 200 ml runderfond
- 3 laurierblaadjes
- bosje tijm
- 1 winterpeen
- 300 gram kleine champignons
- 200 gram zilveruitjes afgespoeld
- bosje verse peterselie
Instructies
- Snijd de riblappen in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit een klont boter in een stoofpan en bak het vlees (evt. in porties) mooi goudbruin. Schep het vlees uit de pan en bewaar het bakvet.
- Snijd het spek in stukjes en voeg dit toe aan de pan. Bak totdat het mooi bruin en krokant is.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan het spek in de pan en bak mee totdat de ui net gaar is.
- Maak dan de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak 1 minuutje mee. Voeg dan de tomatenpuree en de bloem toe. Bak dit ook nog een minuut of 3 mee.
- Voeg dan het vlees toe, samen met de rode wijn en het runderfond. Roer goed door elkaar. Voeg nu ook de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Breng aan de kook.
- Stoof de boeuf bourguignon zo'n 2,5 uur zonder deksel op de pan zodat de saus mooi kan inkoken. Maak ondertussen de winterpeen schoon en snijd in stukken. Voeg dit toe aan de pan en stoof nog een half uurtje mee of totdat de winterpeen zacht is.
- Wrijf de champignons schoon en bak deze met een beetje peper en zout in een scheutje olie mooi gaar, maar nog wel stevig. Voeg deze aan het einde van de stooftijd toe, samen met de zilveruitjes.
- Garneer met verse peterselie en serveer met versgebakken brood.
Wat grappig ik dus ook niet terwijl ik regelmatig stoofschotels maak.
Nog even over de wijn,is dat 1 liter of 750cl?
Haha ja zelfde hier, fles wijn is 750 ml inderdaad!