Ik maakte dit dessert met kerst afgelopen jaar. En aangezien ik echt heel erg fan ben van cava, vond ik dit toetje natuurlijk écht fantastisch! Het heeft namelijk zoveel mooie en verschillende texturen bij elkaar en de smaak van cava is nog vrij subtiel, omdat je ook veel andere smaken tegenkomt.
Omdat ik zo fan ben van dit gerecht, wilde ik het niet tot aankomende kerst op de plank laten liggen. Heb je dus een keer een chique etentje? Of wil je eens goed voor jezelf uitpakken? Dan kun je ook prima dit toetje maken! Het zijn nogal wat stappen, maar op zich is het allemaal niet zo moeilijk. Je hebt gewoon verschillende elementen die je even moet voorbereiden.
Als je alles bij elkaar ziet komen én vervolgens bij elkaar proeft, dan is het al het werk meer dan waard! De sorbet is lekker fris, de jelly is écht cava en de sabayon is heerlijk romig, zoet en een tikje zuur. En de praliné geeft het een heerlijke notige en crunchy toevoeging, helemaal top dus!
Smakelijk 🙂
Cava sorbet met cava sabayon en cava jelly
Extra benodigdheden
- ijsmachine (optioneel -> zie tip)
Ingrediënten
Cava sorbet
- 200 gram witte basterdsuiker
- 250 ml citroensap
- 1 limoen
- 1 citroen
- 2 el glucosestroop
- 500 ml spa rood
- 1 fles cava
Cava jelly
- 3 gelatineblaadjes
- 1 el suiker
- 2 el water
- 100 ml roze cava
- 1 el roze gin
Hazelnoot praliné
- 50 gam hazelnoten
- 50 gram suiker
- 20 ml water
Cava sabayon
- 50 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eidooiers
- 50 ml cava
- scheut marsala
- 2 zakjes vanillesuiker
Instructies
Cava sorbet
- Breng de witte basterdsuiker, de glucosestroop en het citroensap tegen de kook aan totdat de suiker is opgelost.
- Rasp de schil van 1 citroen en 1 limoen en roer dit door het mengsel heen. Doe dit samen met de cava en spa rood in een ijsmachine en laat 1 uur draaien totdat je een net stevige sorbet hebt. Zet het ijs dan in de koelkast voor zo'n 4 uur.
Cava jelly
- Week de gelatineblaadjes in wat koud water (zie verpakking). Verwarm 2 el water met 1 el suiker totdat de suiker is opgelost. Roer hier de geweekte (en uitgeknepen) gelatineblaadjes doorheen totdat deze opgelost zijn.
- Roer er dan ook de cava en roze gin doorheen. Doe dit mengsel in een plat schaaltje van ongeveer 1 cm hoog. Dek af met plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
Hazelnoten praliné
- Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel de hazelnoten over een (met bakpapier beklede) bakplaat. Rooster de hazelnoten in zo'n 8 minuten lichtbruin.
- Maak ondertussen de karamel. Verhit de suiker met het water op laag vuur langzaam totdat het mengsel begint te bubbelen (roer niet!). Laat op laag vuur bubbelen totdat de karamel mooi lichtbruin is.
- Haal van het vuur en roer er de hazelnoten doorheen. Leg een velletje bakpapier klaar en giet het mengsel hierop uit. Laat uitharden en hak vervolgens grof met een scherp mes.
Cava sabayon
- De cava sabayon maak je pas al je klaar bent voor het toetje! Klop de slagroom op met de vanillesuiker tot een mooie lobbige substantie (niet te stijf dus).
- Splits de eieren. Gebruik de eidooiers voor dit recept en bewaar de eiwitten. Je kunt hier later meringues van bakken.
- Breng een laagje water in een diepe pan aan de kook. Plaats hier een glazen kom boven (let op! De kom mag het water niet raken). Zet het vuur laag, maar zorg dat het water nog wel kookt.
- Voeg de eidooiers, cava, marsala en suiker toe aan de glazen kom. Blijf dit boven het kokende water continu kloppen met een garde. Doe dit totdat je een mooie donkergele glanzende custard hebt.
- Spatel vervolgens voorzichtig de slagroom door de sabayon. Probeer er zo min mogelijk lucht uit te slaan.
Opmaken
- Snijd de jelly in blokjes en zet alles klaar om het bord mooi op te maken.
- Leg 3 bolletjes sorbetijs in het midden van een kom of bord. Leg hier de jelly cubes omheen.
- Schep wat sabayon rondom het ijs en strooi de praliné over het ijs heen.