Champignon bitterballen

Champignon bitterballen

Ik vind het hartstikke leuk om bitterballen te maken en heb ook al een paar verschillende smaken online staan 🙂 En die vul ik vandaag aan met deze heerlijke Champignon bitterballen. Ken je die pittige knoflook champignons die je vaak als tapas kunt bestellen? Stel je dat voor, maar dan als vulling van een heerlijke krokante bitterbal! Dip ze vervolgens in wat aioli en ze zijn helemaal af 🙂

Ik maak zelf altijd een flinke hoeveelheid bitterballen, als ik toch ga rollen kan ik er net zo goed lekker veel rollen! Het is namelijk altijd een goed idee om lekker veel bitterballen in de diepvries te hebben liggen. Heb je gezellig wat vrienden op visite voor een vrijdag- of zaterdagmiddagborrel? Gooi de bitterballen uit je diepvries even in de frituur en je hebt een heerlijk en verrassend borrelhapje! Klinkt goed toch?

Met dit recept maak je zeker 30 bitterballen. Daarmee kun je óf met een aantal man vooruit of je hebt een lekker voorraadje voor jezelf in de diepvries. Klinkt in principe allebei prima :p

Geniet ervan!

Champignon bitterballen
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Champignon bitterballen

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 5 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 min
Porties: 30 bitterballen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Bitterballen vulling

  • 400 gram kastanjechampignons
  • 75 gram boter
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • zout en peper
  • 75 gram bloem
  • scheutje witte wijn
  • 200 ml paddenstoelenbouillon
  • verse peterselie
  • chili flakes

Paneren

  • eiwit
  • bloem
  • paneermeel

Instructies

Champignon bitterballen

  • Hak de kastanjechampignons in kleine stukjes zodat de vulling van je bitterbal niet te grof wordt. Hak het ook niet te fijn, want je wil wel wat structuur hebben!
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de champignons aan toe. Bak een paar minuutjes totdat ze gaar zijn. Maak de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Voeg toe aan de champignons en bak ook een minuutje mee.
  • Maak de knoflook en de rode peper schoon en snipper beiden heel fijn. Voeg dit ook toe aan de champignons en bak ook een minuutje mee. Voeg dan de bloem toe en bak zo'n 3 minuten totdat de bloem gaar is. Blijf goed roeren.
  • Voeg een scheut wijn toe en roer goed door. Voeg dan de paddenstoelenbouillon toe en roer totdat je een mooie dikke ragout hebt. Breng op smaak met peper en zout en knip er wat verse peterselie bij. Voeg eventueel ook nog wat chili flakes toe voor een beetje extra pit!
  • Roer goed door en doe de vulling over in een platte ronde schaal. Dek goed af met plasticfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast. Dit kun je eventueel ook een dag vantevoren doen.

Bitterballen rollen

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben. Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.

Bitterballen frituren

  • Verwarm de frituurpan of olie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en geniet!

Notities

Let op! Je kunt deze bitterballen niet klaarmaken in de airfryer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling