Toen ik hoorde wat er allemaal in ‘kip in de hoed’ ging dacht ik “dat kan toch niet lekker zijn?!”. Maarja ik wil het dan toch proberen :p En een vriendin van mij was ook wel benieuwd. Dus we planden een avondje en ik maakte kip in de hoed. En dit was echt veel lekkerder dan ik had verwacht! Het doet me eigenlijk een beetje denken aan de Marokkaanse kip bastilla. Ook lekker hartig, maar ook zoet. In een knapperige buitenkant. Echt lekker!
Ik maakt er natuurlijk wel een lekker kruidige versie van, want ondanks dat de Nederlandse keuken niet echt bekend staat op z’n kruidigheid, vind ik dat kruiden een gerecht eigenlijk altijd wel lekkerder maken. Ik breng de kip dus op smaak met lekker veel (pittige) kerrie, wat paprikapoeder en een klein beetje sambal.
Serveer een lekkere frisse salade bij je kip in de hoed om je portie groenten binnen te krijgen. Want de kip in de hoed bevat alleen wat (extra zoet) fruit 😉 En heb je nog wat over, dit gerecht doet het de volgende dag ook nog heel erg goed! Even kort opwarmen in de oven en je hebt een heerlijke lunch of restje avondeten 🙂
*Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Smakelijk!
Kip in de hoed
Extra benodigdheden
- springvorm of ronde ovenschaal
Ingredients
- 1 pakje roomboterbladerdeeg ontdooid
- paneermeel
- 700 gram kiphaasjes of kippendijen
- zout en peper
- 2 el kerriepoeder
- scheutje olijfolie
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el persillade of gedroogde peterselie
- 1 tl sambal
- 1 tl gembersiroop
- 1 el bloem
- 1 blik vlaaikersen
- 200 gram crème fraîche
- 100 gram geraspte oude kaas
- 1 ei
Instructions
- Vet een springvorm of ronde ovenschaal in en bekleed met het bladerdeeg. Bestrooi de bladerdeegbodem met een beetje paneermeel. Houd ook wat plakjes bladerdeeg over voor de bovenkant. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de kiphaasjes in blokjes en kruid ze rondom met de peper, het zout en kerriepoeder. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de kipstukjes mooi bruin.
- Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
- Maak ondertussen de knoflook en de gember schoon en rasp beiden. Voeg dit ook toe en bak nog 1 tot 2 minuten mee.
- Voeg dan het paprikapoeder, de persillade (of peterselie), gembersiroop en de sambal toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de bloem toe. Bak nog 2 minuutjes goed door.
- Laat de vlaaikersen even uitlekken zodat het meeste vocht eraf is. Voeg de kersen dan toe samen met de crème fraîche en de geraspte kaas. Roer goed door elkaar en stort het mengsel in de bladerdeeg-springvorm.
- Dek af met de rest van het bladerdeeg. Kluts een eitje en bestrijk er de bovenkant van je kip in de hoed mee. Bak in 30 minuten mooi goudbruin in de voorverwarmde oven. Smakelijk!