Chorizo bitterballen

Chorizo bitterballen

Ik heb het zelf bitterballen maken weer te pakken hoor! Ik maakte eerder al heerlijke eendenbitterballen met oesterzwammen en truffel en nu deze superlekkere chorizo bitterballen! En zeg nou eerlijk: zelfgemaakte bitterballen zijn toch de meest perfecte snack die je kunt bedenken? Waarom? Nou iedereen houdt van bitterballen. En als je ze zelf maakt, kun je ze net wat specialer maken dan de bitterballen die iedereen al kent. Een unieke bitterbal ervaring dus! En serveer er dan ook wat lekkere verschillende sausjes bij om de ervaring helemaal af te maken 🙂

En het is ook echt leuk om te doen 🙂 De vulling kun je sowieso al lekker van tevoren maken. Ik vind het het bijvoorbeeld fijn om de vulling een dag eerder te maken dan je de bitterballen gaat rollen. Dan kun je de bitterballenvulling namelijk eerst goed in de koelkast af laten koelen. Een goed gekoelde vulling rolt makkelijker waardoor het maken van je bitterballen ook makkerlijker gaat.

Vervolgens ga je je chorizo bitterballen dus rollen: je haalt ze door de bloem, door het eiwit, door het paneermeel en vervolgens nogmaals door het eiwit en het paneermeel. En daarna vries je ze in voor later. Ingevroren bitterballen blijven wat vormvaster tijdens het frituren en je kunt op deze manier ook zelf bedenken wanneer je ze gaat eten. Heb je ze bijvoorbeeld op vrijdagavond nodig? Maak ze dan het weekend van tevoren en gooi de bitterballen op vrijdagavond direct vanuit de vriezer in de frituur! Ideale snack dus 🙂

Smakelijk!

Chorizo bitterballen

Voorbereiding 50 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale bereidingstijd: 55 minuten
Porties: 30 bitterballen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel (of 2 kleintjes)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 450 gram chorizo (2 chorizo worsten)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 75 gram bloem
  • 200 ml melk
  • peper en zout
  • bosje verse peterselie

Paneren

  • bloem
  • eiwit (gepasteuriseerd uit de koeling bij de Jumbo of Sligro)
  • paneermeel

Instructies

  • Schil de aardappel(s) en snijd in kleine stukjes. Kook in ruim gezouten water in 20 minuutjes zacht. Giet de aardappel af en prak deze fijn met een vork.
  • Snijd de chorizo in heel kleine blokjes. Verhit de boter in een pannetje en bak hier de chorizo in aan totdat deze lichtbruin en iets gekaramelliseerd is.
  • Voeg vervolgens het paprikapoeder en de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de chorizo wat droger is.
  • Zet het vuur lager en voeg de melk toe. Roer goed door tot een mooie dikke ragout. Roer hier vervolgens de geprakte aardappel doorheen.
  • Breng de ragout op smaak met peper en zout en knip er de verse peterselie boven en roer nogmaals goed door elkaar.
  • Doe de vulling over in een platte schaal, dek af en laat afkoelen. Je kunt de vulling ook een nachtje in de koeling laten afkoelen en opstijven, dan rol je de dag erna nog makkelijker je bitterballen!

Paneren

  • Zet 3 diepe borden of kommen neer: eentje gevuld met bloem, eentje met eiwit en eentje met paneermeel.
  • Weeg telkens een stukje vulling af van 25 tot 30 gram. Rol hier een balletje van en Leg het in de schaal met bloem totdat ongeveer de helft van het bord gevuld is met balletjes. Beweeg nu het bord van links naar rechts zodat de balletjes door de bloem rollen en een evenredig verdeeld laagje bloem krijgen.
  • Haal ze nu een voor een door het eiwit en leg ze in het bord met paneermeel. Doe met het bord paneermeel hetzelfde als bij de bloem. Totdat alle bitterballen een laagje paneermeel om zich heen hebben.
  • Haal ze dan nog een keer een voor een door het eiwit en leg ze weer in de schaal met paneermeel. Schud ze dan nog eens door elkaar. Op deze manier heb je de bitterballen dubbelgepaneerd waardoor ze straks extra krokant zijn.
  • Ik vind het zelf fijn om de bitterballen in te vriezen en ze vanuit de vriezer te frituren. Als jij ze ook in gaat vriezen, zorg er dan voor dat je ze los van elkaar invriest. Ze mogen elkaar niet aanraken, want dan gaan ze aan elkaar plakken.
  • Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes bakpapier tussen de bitterballen leggen, dan plakken ze ook niet aan elkaar. Zodra ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze wel bij elkaar in een bakje of zakje doen. Dan plakken ze niet meer aan elkaar.

Bitterballen frituren

  • Verwarm de frituurpan of zonnenloemolie tot 180 graden en frituur de bitterballen (eventueel in porties) in zo'n 5 minuutjes mooi goudbruin. Serveer met aïoli en truffelmayonaise en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.